Ziekenhuizen mogen weer ‘gewone’ patiënten behandelen

Ziekenhuizen mogen weer ‘gewone’ patiënten behandelen

De druk op de Belgische ziekenhuizen blijft groot door het hoge aantal coronapatiënten. Maar doordat hun aantal toch al een tijdje in dalende lijn gaat, geeft de overheid ziekenhuizen nu de toestemming om de “klassieke hospitalisaties en daghospitaalactiviteiten opnieuw op te starten, tenminste “wanneer die geen gebruik maken van intensieve zorgen.”

Dat blijkt uit een omzendbrief die Paul Pardon, de medisch directeur van de FOD Volksgezondheid, vrijdagavond op de post deed. Half oktober was de druk op de ziekenhuizen zo groot dat heel wat mensen hun geplande ingreep zagen uitgesteld worden naar een latere datum.

Pardom beklemtoont in zijn omzendbrief dat ziekenhuizen eerst moeten bekijken of ze voor de hervatting van deze ‘gewone’ hospitalisaties wel voldoende personeel beschikbaar hebben.

Nog volgens de omzendbrief mogen ziekenhuizen ook al een eerste keer afschalen, waarbij ze in de praktijk het aantal corona-bedden op de afdeling intensieve zorgen – iets mogen afbouwen, zijnde van fase 2B naar 2A. “Maar in geval van heropflakkering van het virus moet deze capaciteit nog 2 weken binnen de 48u heractiveerbaar blijven.”

Pardon vraag ten slotte ook nog dat ziekenhuizen, die hun coronapatiënten door plaats- of personeelsgebrek naar een ander ziekenhuis moesten doorsturen, deze patiënten weer overnemen, zodra ze geen intensieve zorgen meer nodig heeft.

“Uitzonderlijk lukt dit niet, waardoor problemen kunnen ontstaan voor de vervolgzorg”, aldus Pardon. Denk aan een patiënt die nog naar een revalidatiecentrum moet, wat best in de buurt van de woonplaats van de betrokkene gebeurt.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN