Nederlandse winkels moeten eerder sluiten door massale toestroom van (Belgische) shoppers

We kunnen blijkbaar niet meer wachten tot dinsdag

We kunnen blijkbaar niet meer wachten tot dinsdag

Het is over de koppen lopen in de winkelstraten van Eindhoven. Foto: Robin Utrecht

Vanaf dinsdag gaan de niet-essentiële winkels weer open. Maar kennelijk kunnen veel Belgen écht niet meer wachten om te gaan shoppen. En dus steken ze massaal de grens over. Daardoor werd het in grote steden als Eindhoven zelfs zo druk, dat beslist werd de winkels vervroegd te sluiten.

“Door de drukte kunnen mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daarmee komt de volksgezondheid in het gedrang en moeten we de winkels sluiten.” Dat kondigde een woordvoerder van de gemeente Eindhoven gisterennamiddag aan. De stad werd dan ook overrompeld door weekendshoppers. En een groot deel kwam uit ons land.

“Black Friday, Sinterklaas, kerstinkopen en een grote toestroom vanuit België zijn de oorzaken van de drukte”, zegt de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. De gemeentewoordvoerder wilde gisteren nog niet vooruitlopen op de feiten, maar “als de situatie vergelijkbaar is met die van zaterdag, zijn dit soort maatregelen ook zondag (vandaag, nvdr.) nodig”, stelt hij. “We roepen al twee dagen op alleen naar stad te komen, en ook alleen als dat dringend nodig is. Dus hopelijk draagt dat ertoe bij dat mensen nog eens nadenken voor ze naar het centrum komen.”

We kunnen blijkbaar niet meer wachten tot dinsdag
Mondmaskers dragen is in Nederland, in tegenstelling tot bij ons, niet verplicht. Foto: Robin Utrecht

Rotterdam ook dicht

De burgemeester van Rotterdam besloot ook dat het te druk was in de winkels. Vanaf 17 uur mocht niemand nog een winkel binnen, om 18 uur moesten de winkels er allemaal leeg zijn – twee uur vroeger dan het gewoonlijke sluitingsuur op zaterdag. Alleen voor de supermarkten gold het vervroegde sluitingsuur niet. In Rotterdam was het overigens niet de eerste keer dat moest worden ingegrepen. Vrijdag sloot de burgemeester de winkels ook al 45 minuten vroeger door massa’s mensen die nog vlug iets wilden meepikken van Black Friday.

Ook de stad Dordrecht sloot gisteren om 16.00 uur alle winkels, meldde de burgemeester. En ook in Amsterdam was het erg druk. Daarom werd op bepaalde plaatsen met eenrichtingsverkeer gewerkt.

In Roermond, een stad niet ver van de grens tussen Limburg en Nederland, werd shoppingcenter Outlet Roermond ook vroeger gesloten door de drukte. De druktebarometer van het center gaf aan dat er “veel meer mensen dan normaal” aanwezig waren. “Ik vind het schandalig, wij mensen in de zorgsector werken zo hard en dan zie je zulke beelden”, klinkt het verontwaardigd. “We zitten al maanden binnen. De regering beslist om de winkels in België op een veilige manier te openen, kapsters en horeca moeten dicht blijven. Maar nu zie je waar de Limburgers naartoe gaan.”
Reclame:
Koop je cadeautjes online op Nieuwsbladshop.be. Nu tot 75% goedkoper en gratis verzending vanaf 60 euro.Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN