Nederlandse partij FVD plant bindend referendum over leiderschap Baudet

Nederlandse partij FVD plant bindend referendum over leiderschap Baudet

Foto: EPA-EFE

Het partijbestuur van de rechts-populistische Nederlandse partij Forum voor Democratie plant een “bindend referendum” onder de leden. De vraag “wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD?” zal aan leden worden voorgelegd, meldt de partij op Twitter.

Zo’n referendum is “de enige juiste stap voorwaarts”, denkt het bestuur. Daarna wil het bestuur, zoals eerder aangekondigd, een algemene ledenvergadering waar beslist wordt over de toekomstige samenstelling van het bestuur. In de verklaring wordt niet gesproken over het lidmaatschap van Baudet, of zijn functie in het bestuur. Vrijdag stelde het bestuur nog dat ze Baudet hadden uitgeschreven als bestuurslid, wat hij “wederrechtelijk en in strijd met de statuten” noemde, en hem zelfs zijn lidmaatschap wilden afpakken.

Door de ruzie in het bestuur, tussen Baudet en een medestander enerzijds en vicevoorzitter Lennart van der Linden en Rob Rooken anderzijds, is het onduidelijk welk ‘kamp’ het referendum precies heeft uitgeschreven. Eerder klaagde onder anderen Rooken erover dat de FVD’ers die trouw zijn aan Baudet de controle over social media-accounts en e-mails hadden overgenomen. Het bestuur was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar.

LEES OOK. De ontmaskering van een complotdenker en een antisemiet: uitgelekte discussie brengt Thierry Baudet nog meer in nauwe schoentjes (+)

Corrigeer

MEER NIEUWS