Mechelse handelaars mogen winkelruimte uitbreiden met tent

Mechelse handelaars mogen winkelruimte uitbreiden met tent

Foto: Dirk Vertommen

Mechelen -

De handelaars in Mechelen kunnen vanaf nu een aanvraag indienen voor het optrekken van een tijdelijke buitenruimte voor hun winkel. De tenten moeten het voor handelaars gemakkelijker maken om bestellingen coronaproof te laten afhalen. “We kunnen binnen de vier werkdagen de vergunning al afleveren”, zegt schepen van Economie, Greet Geypen (Vld-Groen-m+).

De coronacrisis is nog steeds in volle gang. Voor veel ondernemers brengt dat nieuwe uitdagingen met zich mee. Zij dienen activiteiten op een veilige manier te laten verlopen op een beperkte oppervlakte. “De afgelopen dagen kwamen er op het stadhuis een aantal vragen van handelaars binnen, met de vraag of ze een buitenruimte voor hun winkel mochten plaatsen. Nu de winkels terug mogen openen, verwachten we wel wat aanvragen.

Daarom heeft het stadsbestuur zijn principiële goedkeuring gegeven, zodat we dit op korte termijn kunnen uitwerken. We bieden daardoor aan uitbaters van winkelpanden de kans een aanvraag in te dienen voor de creatie van een buitenruimte zoals bijvoorbeeld een tent”, gaat schepen Greet Geypen verder.

Wachten of inpakken

Deze buitenruimte kan dienst doen als veilig afhaalpunt van bestellingen. De ruimte kan ook ingericht worden als wachtruimte of inpakruimte. Ook horecaondernemers die hiervan gebruik willen maken om hun takeaway beter te organiseren, kunnen een aanvraag indienen.

De stad koppelt er wel enkele voorwaarden aan vast. Zo moet een modeltekening van de constructie bij de aanvraag gevoegd worden en mag er geen hinder zijn voor voetgangers en hulpdiensten. Indien men extra elementen wil plaatsen, zoals bijvoorbeeld verwarming, moeten die voldoen aan de geldende veiligheidsvoorwaarden.

“We willen hier heel kort op de bal spelen. Onze handelaars hebben alle steun nodig. De stad kiest voor een korte doorlooptijd van het proces. Voor deze buitenruimtes zal een vergunning afgeleverd worden door dienst Economie binnen vier werkdagen na de aanvraag”, besluit Greet Geypen.

Een aanvraagformulier voor een buitenruimte aan een winkel vind je terug op https://www.mechelen.be/aanvraag-winkelbuitenruimte.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio