Pyotr Ivanov is nieuwe voorzitter Russische atletiekfederatie

Pyotr Ivanov is nieuwe voorzitter Russische atletiekfederatie

Foto: REUTERS

De Russische atletiekfederatie (RusAF) heeft maandag Pyotr Ivanov tot nieuwe voorzitter verkozen. De 50-jarige Ivanov, directeur van het hogesnelheidsnetwerk JSC High Speed Rail Lines en sinds 2016 voorzitter van de Russische triatlonfederatie, is de opvolger van Yevgeny Yurchenko. Die diende in juli al na enkele maanden zijn ontslag in. Sindsdien was Alexei Plotnikov voorzitter ad interim.

Oorspronkelijk waren er vijf kandidaten voor het voorzitterschap. Ivanov had de concurrentie van Oleg Kurbatov (voorzitter van de atletiekfederatie van Moskou), Irina Privalova (olympisch kampioene 400 meter horden in 2000), sportmanager Mikhail Gusev en Andrei Shlypnikov (directeur Russische universiteitskampioenschappen). Nadat Shlypnikov zich maandag terugtrok ten voordele van Ivanov en Kurbatov hetzelfde deed ten voordele van Privalova, bleven er drie kandidaten over. Spannend was de telling van de stemmen niet. Ivanov kreeg er 56, Gusev 10 en Privalova 7.

Ivanov wil wel dat Privalova aan boord blijft. Hij hoopt dat ze de post van vicevoorzitter zal krijgen en aanvaarden. “We waren tegenstanders, maar moeten nu samenwerken”, vertelde hij. “Ik geloof dat we samen in staat zullen zijn om onze belangrijkste taak tot een goed einde te brengen. We moeten het vertrouwen dat we verloren hebben herwinnen, zodat we Russische atleten naar de Olympische Spelen in Tokio kunnen brengen.”

De nieuwe voorzitter staat voor een zware opdracht. Van de internationale atletiekfederatie World Athletics kreeg de RusAF tot 1 maart de tijd om de hervormingsplannen op te stellen die vereist zijn na het dopingschandaal van enkele jaren geleden. Aanvankelijk stond de deadline daarvoor op 30 september. De RusAF is geschorst sinds 2015, nadat het dopingschandaal in de Russische atletiekwereld aan het licht kwam. De spanningen met de wereldatletiekbond liepen de voorbije maanden verder op, nadat World Athletics in november 2019 besliste om de herintegratieprocedure van de RusAF te stoppen wegens het dwarsbomen van een dopingonderzoek naar hoogspringer Danil Lysenko. De Athletics Integrity Unit (AIU) adviseerde de zwaarste sanctie te overwegen - uitsluiting van de Russische federatie - maar World Athletics besloot de Russen nog één kans te geven.

Midden maart besliste de federatie dat nog maximaal tien Russische atleten onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Rusland werd bovendien een boete van 10 miljoen dollar opgelegd. De helft daarvan was te betalen voor 1 juli, de andere helft is voorwaardelijk. Uiteindelijk betaalden de Russen midden augustus 5 miljoen dollar, plus 1,3 miljoen dollar aan procedurekosten.

(belga)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.