Jongeren strikken chefs voor kookboek: “Niemand van ons kan goed genoeg koken voor gerechten met allure”

Jongeren strikken chefs voor kookboek: “Niemand van ons kan goed genoeg koken voor gerechten met allure”

Laurens Boeckx, Senne Schoofs en Alexandre Lambiet van Leoclub Mol- Geel zochten en vonden met Zuiderkempens Koken een coronaveilig alternatief om geld in te zamelen voor het goede doel. Foto: Bert De Deken

Mol / Geel -

Leoclub Mol-Geel Zuiderkempen lanceert deze week een kookboek Zuiderkempens Koken om geld in te zamelen voor het goede doel. Vijf Kempense chefs engageerden zich om originele recepten uit te werken met lokale producten. Zo geeft het kookboek ook de lokale handelaars een duwtje in de rug.

Leoclub Mol-Geel Zuiderkempen telt een 36-tal leden. Jaarlijks organiseren ze verschillende evenementen om geld in te zamelen voor het goede doel, maar door de geldende coronamaatregelen werden die allemaal afgelast. Laurens Boeckx, Senne Schoofs en Alexandre Lambiet zochten en vonden met Zuiderkempens Koken evenwel een waardig alternatief.

Jongeren strikken chefs voor kookboek: “Niemand van ons kan goed genoeg koken voor gerechten met allure”
De cover van het boek. Foto: Barbara Vanhulle

“We zochten een origineel idee om enerzijds geld in te zamelen voor onze goede doelen, maar anderzijds ook de lokale ondernemers te steunen”, legt Laurens Boeckx uit. “Een kookboek met lokale producten leek ons de ideale oplossing, helaas kon niemand van ons goed genoeg koken om gerechten met allure te maken. Gelukkig engageerden vijf Kempense chefs zich om ons te helpen. We legden hen een lijst voor met lokale producten en de chefs ontwierpen vervolgens 25 originele recepten. Iedereen kent bijvoorbeeld de klassieke kaaskroket, maar in ons boek staat een recept voor de bereiding met Postelse abdijkaas. Bovendien staan bij elk gerecht ook wijntips. Dankzij fotografe Barbara Vanhulle is ons kookboek een prachtig naslagwerk geworden, dat in deze eindejaarsperiode zeker goed van pas komt. We bieden het boek aan via onze webshop en het zal ook te koop zijn bij de lokale handelaars.”

Met Thomas Dockx (Bouffard), Karl Smet (Cook4U), Umberto Pecorelli (La Ghironda en Vivo), Gilles Jeuris (Ranobo) en Lou Uytterhoeven (Taupe) wist Leoclub Mol-Geel Zuiderkempen alvast enkele gerenommeerde Kempense chefs te strikken. “Ik heb eerlijk gezegd geen moment getwijfeld om mijn medewerking te verlenen, want ik vind het een lovenswaardig initiatief”, stelt chef Thomas Dockx.

Jongeren strikken chefs voor kookboek: “Niemand van ons kan goed genoeg koken voor gerechten met allure”
Thomas Dockx, chef van Bouffard. Foto: Bert De Deken

“In deze barre tijden kan iedereen in de sector steun gebruiken. Het was alvast een leuke afwisseling om de originele recepten te ontwerpen. Ik werk graag met lokale producten en in dit geval kon ik dus twee passies samenvoegen”, zegt chef Dockx. “Ik ging aan de slag met de Molse kipkap van slager Jean Van Nuffel. Kipkap leent zich perfect om te combineren met vis of schelpdieren en in mijn geval werden dat coquilles. Misschien zet ik het gerecht binnenkort wel op de kaart.”

Ook 25 lokale handelaars verleenden hun medewerking, zoals onder meer Mattias De Regge van Huis Hardies. “Ik was eerlijk gecharmeerd dat een kok mijn product uitkoos voor een recept.”

Jongeren strikken chefs voor kookboek: “Niemand van ons kan goed genoeg koken voor gerechten met allure”
Mattias De Regge van Huis Hardies. Foto: Bert De Deken

“Dat de Molse Witte gebruikt is om een dessert te bereiden, verraste me dan weer niet. Ik heb vroeger zelf nog geëxperimenteerd met de Molse Witte en toen bereidde ik een tiramisu”, reageert Mattias de Regge. “Natuurlijk wilde ik graag meewerken aan het boek, want ik vind het een lovenswaardig initiatief. Daarom ook heb ik mijn bijdrage nog vergroot. Foodpairing is een ware passie van mij en dus gaf ik bij elke gerecht wijntips. Ik merk in mijn zaak dat het serveren van de juiste drank vaak een struikelblok is voor velen, maar de tips reiken een pasklare oplossing aan.”

www.leoclubzuiderkempen.be

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN