Gentse artiesten beginnen belcentrale voor wie het lastig heeft door corona

Gentse artiesten beginnen belcentrale voor wie het lastig heeft door corona

Foto: RR

Gent -

Er is een nieuwe belcentrale voor wie zich in deze donkere dagen niet helemaal in zijn sas voelt. Die wordt niet bemand door psychologen, maar door Gentse artiesten. Zij bieden behalve een luisterend oor bijvoorbeeld ook een klein liedje, een gedicht, een kortverhaal of een portrettekening.

Wat begon als een zot idee van Collectief Verhalen om een belcentrale op te richten tegen de eenzaamheid, is uitgegroeid tot een groot verhaal van solidariteit. Tal van organisaties uit de Gentse culturele sector willen een “warme gloed van samenhorigheid” creëren.

Ze doen dat onder de noemer ‘Covitesse 6’. Dat is een woordspeling op covid 19, gecombineerd met de snelheid en slagkracht waarmee de actie tot stand kwam. Gent zet zich in zesde versnelling om het welzijn van de Gentenaars in de donkere maanden te verbeteren.

Het aantal deelnemers en initiatieven is nog nauwelijks te tellen. “Er er komen er nog elke dag bij”, zegt Frederik Sioen, coördinator van het Gents Kunstenoverleg, van waaruit Covitesse 6 georganiseerd wordt. Gemakshalve valt alles onder te verdelen in vier grote acties:

1. Arcatheater wordt belcentrale

Elke woensdag- en vrijdag zal een tiental artiesten, muzikanten, tekenaars, dichters vanuit het Arcatheater een belcentrale bevolken en één op één gesprekken voeren met mensen die nood hebben aan een gesprek. Via een klein liedje, een gedicht, een kortverhaal, een portrettekening, een beweging, … ga je in gesprek met een bekende of minder bekende artiest. Bellen kan op 09/274.52.77

2. Genteniers doen huisbezoeken

Elk weekend in december en januari trekken de Genteniers er op uit. Samen met zo’n 80 buurtwerkers en wijkregisseurs gaan ze van ‘deur tot deur’ en doen ze artistieke interventies.

3. Musea trekken met covitrine de straten in

Tien Gentse musea selecteerden elk twee kunstwerken waarvan ze een affiche lieten maken. De komende dagen verdelen de musea in 200 pizzadozen met daarin 20 affiches om achter de ramen te hangen. Wie in de eigen straat wandelt, krijgt er zo een museumbezoek bij.

4. De armste week

Cirq organiseert op 19, 20 en 21 december in het Arcatheater drie dagen lang 15 uur per dag interactieve marathontelevisie. Daarbij ligt de nadruk vooral op inzamelacties, recordpogingen en tal van attracties. www.dearmsteweek.be

INFO: www.covitesse6.be

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN