Wintersolden starten op maandag 4 januari, Mode Unie niet tevreden dat ze niet worden uitgesteld

Wintersolden starten op maandag 4 januari, Mode Unie niet tevreden dat ze niet worden uitgesteld

Foto: Joren De Weerdt

De wintersolden starten op maandag 4 januari 2021, niet op zaterdag 2 januari. Dat meldt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Door de koopjesperiode op een weekdag te laten beginnen, wordt de grote drukte mogelijk vermeden. De sperperiode gaat woensdag ook gewoon van start en duurt dus iets langer.

Normaal gezien starten de winterkoopjes altijd op een zaterdag, in 2021 zou dat op 2 januari zijn. Om de grote drukte op een weekenddag te vermijden, is ervoor gekozen om de koopjes dit jaar te laten starten op maandag 4 januari. Het uitstel van de solden, waar een deel van modesector om vroeg, komt er dus niet.

De traditionele sperperiode voorafgaand aan de solden gaat woensdag ook gewoon van start. In die periode is het voor handelaars verboden om kortingen aan te kondigen op kleding, schoenen en lederwaren. Omdat de solden dit jaar een paar dagen later starten, is ook de sperperiode iets langer.

Grote financiële gevolgen

Mode Unie, dat zelfstandige modewinkels vertegenwoordigt, is teleurgesteld dat de winterkoopjes niet met een maand worden uitgesteld. Volgens directeur Isolde Delanghe zal de drukte daardoor niet minder zijn, maar zullen de financiële gevolgen voor de zelfstandigen enorm groot zijn.

“Ik vrees dat heel wat ketens in het weekend al zullen uitpakken met koppelverkoop, en op zondag 3 januari is er in veel steden ook koopzondag”, aldus Isolde Delanghe. “Het probleem van de volkstoeloop wordt dus niet vermeden.”

Mode Unie benadrukt ook dat de beslissing voor dieprode cijfers zal zorgen bij de zelfstandige modewinkels. “Ze hebben nu dus nog vier weken om 50 procent van de wintervoorraad aan de normale marges te verkopen, dat wordt enorm moeilijk. We hadden gepleit om de solden uit te stellen naar 1 februari, maar daar is helaas niet naar geluisterd”, besluit Delanghe.

De handelsfederatie Comeos en het Nationaal Sydnicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zijn daarentegen wel tevreden met de beslissing.“Uitstel zou een logistieke nachtmerrie zijn geweest en Belgen zouden mogelijk over de grens gaan shoppen, waar er ook solden zijn”, klinkt het bij Comeos. Het NSZ vraagt wel aan de overheid om shoppen met twee toe te laten tijdens de solden.

Corrigeer

MEER NIEUWS