Vanuit Albanië naar Engeland, met tussenstop in Gent: bende mensensmokkelaars voor de rechter

Vanuit Albanië naar Engeland, met tussenstop in Gent: bende mensensmokkelaars voor de rechter

Themabeeld mensensmokkel Foto: AP

Gent -

Een bende mensensmokkelaars gebruikte een hotel aan de Muide om mensen tijdens hun overtocht naar het Verenigd Koninkrijk onder te brengen. De behandeling van de zaak werd eerder uitgesteld door enkele coronabesmettingen, maar woensdag werd de zaak in een urenlange zitting gepleit voor de Gentse rechtbank.

“Moedwillig werd hier geld verdiend op de kap van kwetsbare en wanhopige mensen. De bende ging professioneel te werk en ontzag niets. Kinderen werden tot rust gebracht tijdens de smokkel door een pilletje.” Zo beschreef de Gentse procureur de werkwijze van een bende mensensmokkelaars.

Dankzij een infiltrant kon de bende gevat worden. Ze smokkelden mensen vanuit Albanië naar het Verenigd Koninkrijk in bergplaatsen in auto’s en vrachtwagens. Tijdens deze tocht gebruikten ze onder meer een hotel aan de Muide om mensen onder te brengen.

“De bende transporteerde soms dagelijks mensen en had daardoor een omzet van 700.000 euro per maand”, zegt de Gentse procureur. Het verworven geld werd witgewassen door middel van carwashes.

Zware celstraffen en boetes

Voor de rechtbank van Gent stonden woensdag twaalf beklaagden terecht. Daarvan lieten drie verstek. De zaak moest in november behandeld worden, maar door enkele coronabesmettingen werd de zaak uitgesteld.

De hoofdbeklaagde ‘de oom’ riskeert een celstraf van twaalf jaar en een boete van 192.000 euro. Zijn advocaat Thomas Gillis vond deze straf niet proportioneel. “Ik zal een straf aanvaarden, maar niet deze. De man was misschien de leidinggevende van dit echelon, maar niet de absolute leider.”

Ook Raan Colman als advocaat van de tweede beklaagde bepleitte dat zijn cliënt geen leider was. “Mijn cliënt zijn rol is veel beperkter dan hier geschetst. Gesprekken over geld en witwassen gebeurde niet met hem.” De procureur vroeg daarop het woord. “De bewijslast laat geen twijfel over de rol van deze man.”

Door de omvang van de zaak en de vele betrokken werd er urenlang gepleit. Tegen de derde hoofdbeklaagde werd door de procureur een celstraf van acht jaar en een boete van 96.000 euro gevorderd. Voor de andere beklaagden lag de celstraf telkens tussen 7 en 3,5 jaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio