Ondanks slechte coronacijfers heropent Oostenrijk de skipistes met kerst, maar Belgen zijn niet welkom

Ondanks slechte coronacijfers heropent Oostenrijk de skipistes met kerst, maar Belgen zijn niet welkom

Foto: © FLORIAN LEIN - REALP

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft woensdagmiddag een persconferentie gehouden waarop aangekondigd werd dat skipistes vanaf 24 december weer beperkt open kunnen. Hotels blijven dicht tot 7 januari. De rode draad is duidelijk: buitenlandse toeristen voorlopig nog op afstand houden.

“We willen vermijden dat het coronavirus opnieuw het land binnenkomt via toeristen”, zei Sebastian Kurz, verwijzend naar ski-oord Iscghl, waar het in het begin van de pandemie goed fout ging.

De kanselier noemde de keuze om skigebieden straks enkel voor locals te heropenen gerechtvaardigd. “Skiën is een individuele sport in buitenlucht, vanuit epidemiologisch standpunt verschilt het van eet- en drankgelegenheden, waarvan we weten dat die af toe infecties kunnen veroorzaken.” Hotels en pensions blijven gesloten tot 7 januari. Het gemiddelde aantal infecties blijft hoog met zo’n 5.000 gevallen per dag. Buitenlandse toeristen zijn niet welkom op de pistes, Oostenrijkers zelf kunnen in het beste geval een dagje gaan skiën met kerst. Als ze zich aan de avondklok van 20 uur houden.

Even had het ernaar uitgezien dat Kurz de skipistes zonder meer zou heropenen. Maar dan zouden Fransen, Duitsers of Belgen mogelijk ook inreizen, en – opnieuw – voor een coronahotspot zorgen.

Ondanks slechte coronacijfers heropent Oostenrijk de skipistes met kerst, maar Belgen zijn niet welkom
Oostenrijks kanselier Kurz kijkt toe hoe zijn minister van gezondheid Rudolf Anschober de coronacijfers duidt. Foto: AFP

Vanaf half januari misschien

Die nieuw aangekondigde regels betekenen niét dat Belgen nu überhaupt het land niet binnen kunnen. Hoewel dat afgeraden wordt, kan het wel, mits voorwaarden. Zo worden Brussel en Wallonië op de website van het Oostenrijks Ministerie van Volksgezondheid aangeduid als hoogrisicozone, waardoor Walen en Brusselaars een negatieve coronatest moeten kunnen voorleggen, en anders tien dagen in quarantaine moeten. Opnieuw de rode draad in de Oostenrijkse aanpak: toeristen weren. Vlamingen die de jongste tien dagen vóór hun aankomst in Oostenrijk niet buiten Vlaanderen geweest zijn, zijn ‘onverminderd’ welkom in Oostenrijk. Maar evenmin onvoorwaardelijk. Aangezien hotels en pensions dicht zijn, moet je wel ergens kunnen overnachten. Belgen die naar Oostenrijk reizen moeten er over een domicilie of tweede verblijf beschikken, aldus het ministerie.

Een stormloop van Belgen die naar Oostenrijk dachten te gaan was er sowieso niet, zegt Kristof Briers van reisbureau Snowdream. “Veel aanvragen waren er de voorbije weken niet, waardoor wij zoals veel concullega’s eerder al beslisten om alles uit te stellen tot minstens eind januari. En wellicht moeten we pas echt mikken op de krokusvakantie of paasvakantie.” Briers stipt aan dat een skitrip zonder après-skibars of traditionele gezelligheid in volle berghutten veel reizigers niet zou bekoren.

Als de coronacijfers in Oostenrijk de komende tijd de goeie richting uitgaan, zouden nieuwe versoepelingen inclusief openstelling van skigelegenheden voor toeristen kunnen vanaf 15 of 22 januari, verwacht de reissector. Briers schat het aantal Belgen dat in een normale eindejaarsperiode naar Oostenrijk trekt om er (onder meer) even op de latten te staan op meer dan 100.000. “Het is een grote klap voor onze sector nu, maar sommige toeleveringsbedrijven zoals busfirma’s zijn er misschien nog erger aan toe.”

Corrigeer

MEER NIEUWS