Binnenkort geen huishoudhulp meer voor wie veiligheidsvoorschriften negeert?

Binnenkort geen huishoudhulp meer voor wie veiligheidsvoorschriften negeert?

Foto: Shutterstock

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil nagaan of mensen kunnen uitgesloten worden van huishoudhulp als zij hardnekkig weigeren om de veiligheidsvoorschriften na te leven. Dat heeft de CD&V-minister gezegd in het Vlaams Parlement.

Uit een enquête van de christelijke vakbond ACV Voeding en Diensten is gebleken dat zeven op de tien dienstenchequemedewerkers bang zijn om besmet te raken tijdens het werk. Ook houdt één op de drie klanten zich (bijna) nooit aan de veiligheidsmaatregelen.

“Ik was in shock toen ik de resultaten van de enquête zag”, zo antwoordde minister van Werk Hilde Crevits in het Vlaams Parlement op vragen van Imade Annouri (Groen), Axel Ronse (N-VA) en Caroline Gennez (sp.a).

Zwarte lijst

Minister Crevits hamert op het belang van het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Ze benadrukt ook dat huishoudhulpen het recht hebben om te stoppen met werken als die voorschriften niet nageleefd worden. “De werkgever moet ervan op de hoogte worden gebracht dat de voorschriften niet nageleefd worden en de werknemer behoudt het recht op het volledige loon voor die uren.”

Volgens Groen-parlementslid Imade Annouri blijven de huishoudhulpen op het terrein wel in een “kwetsbare positie” zitten. N-VA-parlementslid Axel Ronse pleit voor een soort “zwarte lijst voor wie echt hardnekkig weigert om de huishoudhulp met respect te behandelen”. Wie de voorschriften aan zijn laars blijft lappen, zou zo dus kunnen uitgesloten kunnen worden van het systeem van huishoudhulpen, is de redenering.

Minister Crevits heeft wel oren naar die suggestie. Zij wil bekijken of het decreet kan aangepast worden zodat mensen “bij manifeste misbruiken geen beroep meer kunnen doen op huishoudhulpen”.

LEES OOK. Mogen we nog op hotel of naar de carwash? En mag de poetshulp nog komen? Al je vragen over de nieuwe coronamaatregelen beantwoord (+)

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN