Natuur en Bos grijpt in tegen hondenbaasjes die regels niet respecteren: “De tijd van waarschuwen is voorbij”

Natuur en Bos grijpt in tegen hondenbaasjes die regels niet respecteren: “De tijd van waarschuwen is voorbij”

“Loslopende honden vormen een probleem voor de natuur”, zegt boswachter Björn De Duytsche. Foto: Peter Malaise

Wandelaars zien hun rust verstoord, het wild in het bos wordt opgejaagd en zelfs pony’s worden doodgebeten: loslopende honden zorgen steeds vaker voor overlast en incidenten. Het Agentschap Natuur en Bos heeft er genoeg van. Het zet z’n boswachters in om harder op te treden tegen al wie de hond niet aan de leiband houdt. “De tijd van waarschuwen is voorbij.”

In Vlaanderen mogen honden enkel loslopen op plaatsen waar dat staat aangegeven, maar steeds meer mensen lappen die regel aan hun laars. Natuur en Bos ziet in alle geval het aantal incidenten toenemen. “In november vorig jaar kregen acht hondeneigenaars een boete, dit jaar waren dat er drie keer zo veel”, zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel.

Afgelopen weekend nog, in het Brabantse Lintbos. Een paard met ruiter sloeg er op hol door een hond, de ruiter viel in de prikkeldraad en raakte gewond. “Door de coronamaatregelen zien we de laatste maanden veel meer volk in het bos en dus ook meer loslopende honden. Eigenaars negeren de borden en ook de boswachters. Wie een waarschuwing krijgt, gaat de volgende dag opnieuw in de fout.”

Natuur en Bos gaat nu stoppen met waarschuwen. “We hebben genoeg signalen gegeven. Wie nu niet horen wil, zal voelen.” Hondenbaasjes krijgen voortaan onmiddellijk een boete van minimaal 80 euro. “Onze boswachters gaan meteen verbaliseren. Het bedrag kan nog oplopen naargelang het aantal loslopende honden, de aangerichte schade en eventueel recidivegedrag. Sommige baasjes zijn hardleers.”

Bobby-campagne

De incidenten en de schade variëren. In het West-Vlaamse Vloethemveld stierven vier schapen na een aanval van een loslopende hond. In Overpelt werd zelfs een shetlandpony het slachtoffer: twee Duitse herders beten het dier dood. Maar ook de wilde dieren in het bos ondervinden hinder, benadrukt boswachter Björn De Duytsche. “Vogels en wild worden opgejaagd. Ook de geursporen van een hond beïnvloeden de biotoop: daardoor kan een ree haar jong verstoten”, zegt hij. “Bovendien is het niet echt beleefd wanneer een hond tegen wandelaars opspringt of naar andere honden toerent.”

Voor boswachters is het niet altijd makkelijk. “Vaak zijn het mensen uit de onmiddellijke omgeving. Die wandelen al jaren met hun hond in het gebied en voelen zich benadeeld”, zegt De Duytsche. “Het gebeurt dat ze niet willen meewerken. Meestal komen we toch achter hun identiteit, bijvoorbeeld via de nummerplaat. Of via via, een boswachter heeft een groot netwerk.”

Wanneer de situatie dreigt te escaleren, wordt de wijkagent erbij gehaald. Er komen ook gerichte controles in samenwerking met de politie. “Boswachters en agenten zullen samen een bos doortrekken. Vergelijk het met een bobcampagne, maar dan tegen loslopende honden in plaats van tegen alcoholgebruik”, zegt Denaeghel.

Corrigeer

MEER NIEUWS