Thierry Neuville: “Wereldtitel dit jaar zal niet zo’n grote waarde hebben als anders”

Thierry Neuville: “Wereldtitel dit jaar zal niet zo’n grote waarde hebben als anders”

Foto: Photo News

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) leeft rustig naar de start van de slotwedstrijd van het WK toe. De Belg maakt mathematisch nog kans op de wereldtitel maar legt zijn eieren toch eerder in de mand van WK-leider Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC), die 14 punten voorsprong heeft op zijn teamgenoot en zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC). Neuville volgt als derde op 24 punten van de WK-leider. De zege en de wereldtitel bij de constructeurs hebben prioriteit, de wereldtitel bij de rijders zou een leuke bonus zijn.

Vanaf morgen/donderdag wordt op en rond het circuit van Monza de slotwedstrijd van het WK rally gereden. “Een wereldkampioenschap rally dat eindigt op een circuit is tekenend voor dit rare seizoen”, zegt Neuville. “Er zal straks een wereldkampioen zijn, maar die heeft niet de waarde met die van een normaal seizoen. Voor mij is Evans favoriet voor de wereldtitel. Hij moet gewoon in de top vijf finishen en dan is de zaak beklonken. Maar ik verwacht nog iets van Ogier. Hij durft al eens mentale spelletjes te spelen, al moet ik zeggen dat Evans sereen genoeg is en zich niet zomaar van de wijs zal laten brengen. Het zal tussen die twee gaan, maar eigenlijk zijn we met vier die kans maken op de wereldtitel.”

Het wegvallen van de WK-rally van Ieper, was voor Neuville een streep door de rekening. “Het is jammer dat de Ypres Rally geannuleerd werd. Daar hadden we niet alleen ervaring, de wagen leende zich ook voor het parcours en we hadden goed getest. Alleen was de situatie op dat moment te slecht om de wedstrijd te laten doorgaan. We moeten dat accepteren. Na de annulering van Ieper blijft alleen deze wedstrijd over. Mijn eerste doel dit weekend is om deze rally te winnen, vervolgens wil ik mijn team de wereldtitel bij de constructeurs schenken. De wereldtitel bij de rijders zou een bonus kunnen zijn, maar dat wordt moeilijk. Of ik nu tweede of derde eindig in het kampioenschap, dat maakt niet uit. Zolang het maar niet vierde is, maar dat zal niet het geval zijn.”

Thierry Neuville: “Wereldtitel dit jaar zal niet zo’n grote waarde hebben als anders”
Foto: Fabien Dufour

De weersomstandigheden zullen zaterdag, tijdens de langste en moeilijkste dag van de rally, een belangrijke rol spelen. “Vandaag heeft het enorm veel gesneeuwd waardoor het traject helemaal anders zal zijn. We gaan straks de video’s nog eens herbekijken, maar de nota’s zullen niet perfect zijn. Er zijn sneeuwbanden voorzien, maar geen spijkerbanden. De rol van de ouvreurs wordt zeer belangrijk. De ritten op en rond het circuit zijn korte ritten tussen de 4 en 14 km. Stuk voor stuk zijn het sprints waarbij je als rijder alles perfect zal moeten doen. Details gaan hier het verschil maken. In die ritten zullen de tijdverschillen hoe dan ook klein zijn. Maar nogmaals, zaterdag is de dag die alles zal beslissen. Het contrast tussen de ritten op en rond het circuit en die van in de bergen is groot, maar daar houd ik wel van. In het verleden heb ik hier al eens gereden, dat is een klein voordeel”, besluit Neuville. Zondag eindigt het seizoen maar dat wil niet zeggen dat Neuville vakantie heeft. Volgende week beginnen immers de testen in aanloop van de Monte Carlo, de openingswedstrijd van het WRC 2021 die in januari gereden wordt. Na de hevige regenval van een tijd geleden is het tracé op zondag hertekend. Dat wil zeggen dat onder andere de Col de Turini niet in het parcours is opgenomen. De Monte Carlo wordt gereden van 21 tot en met 24 januari en is de eerste van in totaal 12 WK-rally’s. De Ypres Rally staat op de reservelijst.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.