Aangeboden door UNIZO

Hoe winkel je lokaal?

Unizo Gent - Evy Gruyaert. © Mediahuis Connect

Vorig jaar werd 'Winkelhieren' verkozen tot Van Dale Woord van het Jaar. De term, bedacht door ondernemersorganisatie UNIZO, betekent zoveel als 'bij lokale bedrijven en winkels kopen'. Maar hoe kan je lokale ondernemers blijven steunen in tijden van corona?

Lokaal winkelen heeft alleen maar voordelen – voor de gemeenschap waarin je woont, voor de lokale economie en voor het milieu. Ook in tijden van corona kan je veilig 'Winkelhieren'.

Zelf gaan winkelen

Op dinsdag 1 december openden de winkels opnieuw hun deuren.Vanzelfsprekend doen handelaars er alles aan om het winkelen veilig te laten verlopen, door het aantal klanten te beperken en door er voor te zorgen dat je voldoende afstand kan houden. Zo kun je op een veilige manier opnieuw genieten van de persoonlijke service en het advies van je vertrouwde winkelhier. En door zelf te gaan winkelen ben je zeker dat je jouw aankopen tijdig in handen hebt.

Steun de ondernemers die nog steeds gesloten zijn

De horeca, kappers, schoonheidsspecialisten, … moeten gesloten blijven, maar ook dan kun je nog altijd winkelhieren. Je kunt deze ondernemers namelijk een hart onder de riem steken, bijvoorbeeld door een cadeaubon te kopen.

Verschillende lokale restaurants bieden afhaalgerechten aan, dus ook op culinair vlak kun je blijven winkelhieren zolang de horeca gesloten blijft.

Online lokaal kopen

Het is een misvatting dat 'winkelhieren' alleen in een fysieke winkel kan. Ook online kun je bij lokale handelaars kopen. Veel winkels hebben een webshop gemaakt of laten je toe om via telefoon of mail te bestellen. Check zeker ook de Facebook- of Instagrampagina van je favoriete winkels.

Wil je weten waar je online en toch lokaal kan kopen, kijk dan zeker eens op de website Koop in je buurt. Daar vind je een overzicht van lokale handelaars die online of op bestelling werken. Je tikt in wat je wil kopen en waar je woont, en je krijgt alle adressen te zien.

Belgisch kopen

Is er geen winkel in de buurt maar wil je wel bij een Belgischs webshop kopen? Er bestaat helaas geen volledige lijst van Belgische webshops. Zelfs de internetextensie .be biedt geen zekerheid, omdat het daarbij even goed om een Nederlands of Frans bedrijf kan gaan. Zo ga je na of je bij landgenoten koopt:

  1. Ga naar Google (of een andere zoekmachine).
  2. Wil je een bepaald product lokaal kopen in jouw gemeente of regio, zoek dan desbetreffend product in combinatie met de naam van je gemeente/regio.
  3. De eerste zoekresultaten zijn vaak grote (internationale) spelers die veel geld betalen om hun site bovenaan te laten verschijnen. Laat je niet misleiden door URL’s met een .be-extensie, want dat is geen garantie dat het om een Belgische webshop gaat. Zeker zijn of het om een lokale of internationale speler gaat?- Neem een kijkje op de ‘Over ons’ pagina, daar lees je de afkomst van de zaak, of in het geval van een lokale winkel het verhaal van de zaakvoerders, het team etc, …- Geen ‘over ons’? Kijk eens op de contact-pagina of in de Algemene Voorwaarden, daar vind je het adres van de maatschappelijk zetel of het btw-nummer.
  4. Scroll wat verder dan die eerste zoekresultaten en bekijk de website even grondig, en dan kom je al gauw bij een lokale winkel terecht.
  5. Zelfs al heeft die geen webshop, je kunt altijd via telefoon of mail informeren of de ondernemer het product kan leveren.

Om onze lokale handelaars nog meer te steunen, is de hele maand december uitgeroepen tot Winkelhiermaand! Doe jij je (online) aankopen voor Sint, Kerst en eindejaar dit jaar ook bewust bij ondernemers van hier? Aan Winkelhiermaand is trouwens een leuke wedstrijd verbonden: deel een foto of video van je aankoop of afhaalmaaltijd op Facebook of Instagram met #ikwinkelhier en maak kans op een weekendje weg in Vlaanderen! Meer info op www.winkelhiermaand.be

Koop ook jij bewust lokaal?
Ontdek hier meer over winkelhieren en over de Winkelhiermaand »