Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: niet één maar twebladerdeegpizza’s… een hartig exemplaar en een pizza met chocolade.
De pizzabodems
- 2 vellen vers bladerdeeg (ontdooid, op bakpapier)
- 1 ei
- een kwastje en een vork
- hartige pizza (laat vlees en vis weg, als je veggie eet)
- 100 g chorizo (in plakjes)
- 1 blikje ansjovis op olie
- 250 g mozzarella (ong. 2 bolletjes)
- een blokje Parmezaanse kaas
- 2 dl passata
- 2 el tomatenpuree
- 1 el kappers
- een handje olijven (zwart of groen, ontpit)
- 1 ui (gepeld)
- 1 teen look
- 50 g rucola (notensla)
- oregano (gedroogd)
- basilicum (enkele verse takjes)
- cayennepeper
- zout
- dessertpizza met chocolade
- 200 g chocolade (selectie donker/melk/wit naar keuze)
- enkele marshmallows
- 100 g fruitsnoepjes (zachte gommen)
- 1 el sinaasappelconfituur (marmelade)
- een handje hazelnoten (of noten naar keuze)
- basilicum (enkele verse takjes)
- een snuif grof zout
- een scheutje fijne olijfolie
Materiaal
- oven, voorverwarmd op 200°C
Bereiding
Hartige pizza
- verwarm de oven op 200°C
- rol de deegbodem uit en kluts een ei
- strijk de randen van het deeg in met ei, plooi ze 1 cm om en druk zacht aan
- strijk nog wat ei over de omgeplooide randen
- prik met een vork zoveel mogelijk gaatjes in de deegbodem, maar vermijd de randen
- bak de pizzabodem voor gedurende 10 minuten en haal uit de oven
- bereid tussendoor de tomatensaus
- snipper de ui en de look fijn en stoof aan in een scheutje olijfolie
- roer er de tomatenpuree door en laat kort ‘bakken’
- voeg passata toe en wat oregano, wat cayennepeper en zout
- laat de saus 10 minuten zacht pruttelen
- beleg de pizzabodem met alle toppings die je lekker vindt (chorizo, ansjovis, mozzarella, kappertjes, olijven …)
- werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas
- schuif de pizza opnieuw in de oven van 200°C en bak gedurende zo’n 10 minuten
- meng intussen de rucola met een beetje olijfolie, azijn en zout
- serveer de hete pizza met pluksels basilicum erop en een toef rucola
Dessertpizza
- verwarm de oven op 200°C
- smelt de zachte gommen in een bodempje water op een zacht vuur
- roer er de marmelade door en laat de snoepgelei opstijven in de koelkast
- rol de deegbodem uit en kluts een ei
- strijk de randen van het deeg in met ei, plooi ze 1 cm om en druk zacht aan
- strijk nog wat ei over de omgeplooide randen
- prik met een vork zoveel mogelijk gaatjes in de deegbodem, maar vermijd de randen
- bak de bodem krokant en goudbruin
- breek intussen de chocolade in stukjes
- rooster de hazelnoten kort in een droge hete pan
- hak de noten in grove stukken
- haal de hete bladerdeegbodem uit de oven
- beleg met stukjes chocolade (die smelten door de hitte)
- druppel er een klein beetje fijne olijfolie over en een snuifje grof zout
- verdeel er her en der lepeltjes van de snoepgelei op de dessertpizza en strooi er de noten over
- brand enkele marshmallows kort met een bunzenbrander en verdeel ze over de pizza
- (je kan de pizza met marshmallows eventueel heel kort onder een hete ovengrill zetten zonder dat je de chocolade laat verbranden)
- werk af met verse basilicum
‘Cook ensemble’, elke werkdag om 18 u 45 op VIER