Voormalig VTM-weervrouw Jill Peeters keert terug naar Canvas voor reeks over klimaat: “We gaan niet nog eens de stervende ijsbeer opvoeren”

Jill Peeters. 

Jill Peeters. ©  FRED DEBROCK

Net geen jaar nadat ze afscheid nam als weervrouw van VTM, kondigt Jill Peeters haar terugkeer naar de televisie aan. Ze gaat een docureeks draaien over klimaat en biodiversiteit. Niet voor VTM, wel voor Canvas.

Jo De Ruyck

Bijna twintig jaar lang was Jill Peeters (45) de weervrouw van VTM, maar tegelijk profileerde ze zich als expert in de klimaatproblematiek. Daar pikt ze nu de draad van haar tv-werk op, nadat ze op 20 december van vorig jaar de media vaarwel zei. Binnenkort start ze met de opnames van een reeks rond ons bedreigde klimaat en de daaraan gekoppelde teloorgang van de biodiversiteit. Peeters zal de docureeks voor Canvas maken, niet voor VTM.

“Toen ik afscheid nam als weervrouw ben ik voor een open gesprek langsgeweest bij alle zenders. Kwestie van hen te informeren over het feit dat op de ruimere klimaatproblematiek ook in de toekomst mijn focus zou blijven liggen. Canvas heeft daar op ingepikt door me te vragen om deze reeks te maken”, aldus Peeters. “Dat ik jaren voor VTM heb gewerkt, is geen punt. Ik ben altijd freelance geweest en Canvas is de zender bij uitstek waar je de kans krijgt om zo’n complex onderwerp rustig en grondig uit te spitten. Ik beschouw dit als een enorme kans om een dienst aan de Vlamingen te leveren.”

Die dienst zal hoofdzakelijk bestaan uit het aanbieden van antwoorden. “Het is niet de bedoeling nog eens de stervende ijsbeer op te voeren. Evenmin wordt het een stand van zaken zoals David Attenborough er een maakte voor Netflix; daar hebben wij de middelen niet voor en dat kan niemand beter dan Attenborough. Ik wil eerder de vraag beantwoorden hoe het komt dat we met z’n allen weten dat het de foute kant opgaat met het klimaat en dat we er toch niet in slagen om het tij te keren. Wat houdt ons tegen? Kunnen we onze planeet weer gezond maken of zitten klimaat en natuur is een palliatieve fase?”

Peeters wil met de Canvas-reeks overigens nog een stap verder gaan: “Als het regent, is iedereen nat. Maar zo werkt het niet met het verstoorde klimaat. Sommige mensen zullen veel harder worden getroffen dan anderen. Hoog tijd voor gerechtigheid.”

Extra master

Welke vorm de reeks krijgt, waar zal worden gefilmd en wie aan het woord zal komen, kan Jill Peeters nog niet zeggen. “Maar ze zal wel het resultaat zijn van de kennis die ik in de afgelopen jaren én maanden heb vergaard. Sinds ik afscheid nam van het weerbericht heb ik veel gelezen en gestudeerd, onder meer een master aan de KULeuven.”

Een exacte uitzenddatum voor de reeks is er nog niet. Momenteel staat ze gepland voor het najaar van 2021.

Meer over Jill Peeters

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie