Elke dag maken chocolatier Dominique Persoone en stylist Jani Kazaltzis een nieuw recept klaar in het programma Cook ensemble. Deze keer op het menu: kip tikka masala met citroenrijst.
Boodschappenlijst
(voor 2 flinke eters)
kipbereiding
- 300 g kipfilet (in middelgrote blokjes gesneden)
- 1 el komijnzaad
- 1 el korianderzaad
- 3 el ‘tandoori’ pasta (kant-en-klaar)
- 2 dl kokosmelk
- een scheut olijfolie
- peper & zout
- saus
- 1 ui
- 1 paprika
- 1 teen knoflook
- 1 chilipeper
- een duim verse gember (geschild)
- takjes verse koriander
- 100 g yoghurt (ongesuikerd)
- 1 el tomatenpuree
- een handje pindanoten (bij voorkeur ongezouten)
- een scheut honing
- een scheut olijfolie
- zout
- citroenrijst
- 200 g basmati rijst
- 1 citroen
- 1 el mosterdzaad (klassiek of zwart)
- een snuif kurkumapoeder
- een scheut olijfolie
Bereiding
Voor de kip
- bak de stukjes kipfilet in een scheut olijfolie en kruid met wat peper en zout
- strooi tussendoor de specerijen (komijnzaad en korianderzaad) in een droge hete pan zodat de aroma’s vrijkomen
- meng de specerijen met de kip en voeg de ‘tandoori’ pasta toe
- roer en laat even verder bakken
- blus met de kokosmelk en hou warm
Saus
- snipper de ui, de knoflook en de chilipeper (of een deel ervan) fijn
- snijd de paprika in kleine blokjes
- stoof alle fijne groenten in een pan met een scheut olijfolie
- rasp er de gember bij, roer en schep er ook de tomatenpuree bij
- laat de puree kort meebakken en voeg dan de yoghurt toe
- kleur tussendoor de pindanoten in een droge hete pan, neem ze van het vuur en voeg wat honing toe
- roer tot er een laagje honing rond de nootjes kleeft
- meng de kruidige gebakken kip door de yoghurtsaus met groenten en voeg fijngesneden koriander toe
- voeg naar smaak wat zout toe
Citroenrijst
- kook de rijst gaar en giet af
- doe het mosterdzaad in een droge pan op hoog vuur en laat het poffen, zonder dat het verbrandt (zaadjes springen open)
- voeg het krukumapoeder toe en het sap van de citroen
- roer het mengsel door de rijst (die nu geel kleurt), samen met een scheutje olijfolie
Serveren
- serveer de kip tikka masala met een portie cirtoenrijst
- werk de borden af met wat extra koriander en zoete pindanoten
‘Cook ensemble’, elke werkdag om 18u45 op VIER.