Ilan Van Wilder nog steeds niet pijnvrij na knieblessure in Vuelta: “Mijn debuut in grote ronde anders voorgesteld’

 ©  Photo News

Nog voor zijn jaargenoot Remco Evenepoel maakte Ilan Van Wilder (20) zijn debuut in een grote ronde. Veel plezier heeft het rondetalent van Team Sunweb (vanaf nu Team DSM) uit Opwijk niet aan zijn Vuelta beleefd. Nog tijdens de eerste rit gaf hij op met een knieblessure.

Bram Vandecapelle

“Een enorme teleurstelling. Al de dagen voor de Vuelta had ik last van de rechterknie. Het was een overbelasting van de patellapees. Dat is samen met pijn aan de onderrug een van de meest voorkomende blessures bij wielrennen. Het probleem is dat rusten niet helpt om die blessure te genezen. Enkel sessies bij de kinesist en fysiotherapeut kunnen soelaas brengen. Dat heb ik toen ook gedaan, maar het hielp niet voldoende. Achteraf gezien was ik misschien beter niet gestart in de Vuelta, maar de ploeg had op dat moment geen andere renners achter de hand. Er werd tegelijkertijd gekoerst in de Giro en de klassiekers, en veel jongens waren geblesseerd. Zo moest Nicolas Roche twee dagen voor de Vuelta ook geblesseerd afhaken. Dus startte ik toch, in de hoop dat het wel zou lukken.”

 ©  Photo News

IJdele hoop dus. Zijn vroegtijdige opgave bezorgde de neoprof een teleurstelling van jewelste. “Ik ben die avond nog bij de ploeg blijven slapen, maar de dag nadien vloog ik helemaal in mijn eentje naar huis. Ik had mij wel iets anders voorgesteld van mijn debuut in een grote ronde. Eenmaal thuis en de ontgoocheling al wat minder ben ik meteen oefeningen beginnen volgen bij de kinesist. Vandaag de dag is mijn knie nog steeds niet pijnvrij, maar het gaat wel al beter. Ik kan terug normaal trainen en verwacht dat ik tegen de seizoensstart zonder enige last kan koersen.”

19 koersdagen

Van Wilder kende in zijn eerste profjaar slechts negentien koersdagen, dan is een blessure door overbelasting toch wel vreemd? “Dat klopt. Die blessure is niet te wijten aan te veel koersen, maar je mag niet vergeten dat ik tussen de periodes van wedstrijden ook zeer intensief heb getraind om in vorm te blijven. Misschien heb ik daar een foutje gemaakt, maar het kan ook aan een verkeerde fietspositie te wijten zijn. De ploeg en ik zijn nu nog steeds bezig met te onderzoeken wat de oorzaak van de overbelasting aan de knie kan geweest zijn.”

Van Wilder won dit jaar brons op het EK tijdrijden voor U23. ©  BELGA

Debuut in mineur of niet, Van Wilder heeft het voorval al een plaatsje gegeven. “De ploeg stelde voor om een psycholoog op te zoeken, maar ik vond dat niet nodig. In mijn hoofd zal mijn eerste grote pas in 2021 plaats vinden. De DNF in de Vuelta van 2020 heb ik uit mijn geheugen gewist.”

Welke grote ronde het zal zijn, is nog niet geweten. Ook de rest van zijn koersprogramma is nog niet bekend. “Mogelijk start ik net als vorig jaar in de Ronde van de Algarve en ook de Ardennenklassiekers zullen weer op mijn programma staan. “

Naar Gran Canaria

Om zijn tweede profseizoen goed voor te bereiden trekt Van Wilder volgende week naar het Spaanse eiland Gran Canaria, waar hij samen met ploegmaat en leeftijdsgenoot Thymen Arensman een stage zal inlassen. “Anders dan de code rood op het Spaanse vasteland en de rest van Europa, is het op de Canarische eilanden nog code geel om naar toe te reizen. De hotels en restaurants zijn dus open. Bovendien is het er momenteel nog steeds 22 graden en schijnt de zon. Dat zal een verademing zijn tegenover het gure en natte weer in België. Met Tiesj Benoot en Marc Hirschi zullen er ook andere ploegmaten trainen. Ik denk dat het ideaal is om het seizoen 2021 voor te bereiden, en ook mijn knie zal er deugd van hebben.”

Met Tiesj Benoot. Ze gaan opnieuw samen trainen op Grand Canaria. 

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Team DSM

Video

Keuze van de redactie