Pauze in Brexit-onderhandelingen: “Condities van het akkoord werden niet tegemoetgekomen door significante meningsverschillen”

Pauze in Brexit-onderhandelingen: “Condities van het akkoord werden niet tegemoetgekomen door significante meningsverschillen”

Michel Barnier Foto: REUTERS

Er komt een pauze in de onderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk omtrent een brexit-deal, zo hebben de Europese onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse evenknie David Frost vrijdag afzonderlijk getweet.

“Na een week van intense onderhandelingen in Londen zijn de twee hoofdonderhandelaars het eens dat niet aan de voorwaarden voor een akkoord is voldaan”, schrijven Barnier en Frost. Volgens hen komt dit door “aanzienlijke (menings)verschillen” op het vlak van eerlijke concurrentie tussen Britse en Europese bedrijven, toezicht op de afspraken en visserij.

“We kwamen overeen de onderhandelingen te laten pauzeren om onze Hoofden in te lichten omtrent de stand van zaken in de onderhandelingen. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en (de Britse) premier Boris Johnson spreken elkaar vervolgens zaterdagmiddag”, aldus de tweet. Dat overleg zal telefonisch gebeuren.

Druk

De afgelopen dagen kwamen er meerdere signalen dat de brexitonderhandelingen voor een doorbraak zouden staan. Telkens waren er echter ook berichten dat dit niet klopte en dat er nog altijd aanzienlijke verschillen te overbruggen waren.

Er staat de nodige druk op de onderhandelingen voor een nieuw handelsakkoord. Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU eind januari, maar houdt zich nog tot het einde van dit jaar aan de EU-regels. Als die overgangsperiode afloopt zonder dat een nieuw akkoord is gesloten, vallen de EU en de Britten terug op de handelsregels van wereldhandelsorganisatie WTO. Dat betekent dat er op veel producten importheffingen komen.

Corrigeer

MEER NIEUWS