Belgische kappers houden ludieke protestactie: “Water staat ons aan de lippen”

Video: Belga

Heel wat Belgische kappers hebben zaterdag een ludieke protestactie gehouden. Deelnemende kappers knipten om 12.15 uur voor hun kapsalon het haar van een oefenpop of van een knuffelcontact. Daarmee willen ze hun ontevredenheid uiten omdat hun zaak nog altijd gesloten moet blijven in het kader van de coronamaatregelen. Volgens de beroepsvereniging coiffure.org namen minstens 400 Belgische kappers deel aan de actie.

Kappers houden in het hele land een ludieke protestactie om aan te geven dat het niet vijf voor twaalf is maar vijftien na twaalf. Daarom zullen kappers symbolisch om 12.15 uur een oefenpop knippen voor hun kapsalon. Kappers nodigen hun klanten ook uit om hen te steunen met de hashtag #ikwilnaardekapper of #jeveuxmoncoiffeur. Volgens coiffure.org is de actie noodzakelijk omdat het water de kappers aan de lippen staat.

Belgische kappers houden ludieke protestactie: “Water staat ons aan de lippen”
“We kunnen alle hulp gebruiken”, zegt Christine Van Hamme van ‘De Kapperie’ in Gent Foto: rr

“In een bevraging stelt 74 procent van de kappers dat de huidige crisis een bedreiging vormt voor hun onderneming. De steunmaatregelen die er zijn in Vlaanderen en Wallonië zijn onvoldoende om de vaste kosten te dekken. In Brussel zijn er nog altijd geen steunmaatregelen”, klinkt het. De kappers willen dan ook zo snel mogelijk heropenen.

Daarnaast willen de Belgische kappers meer financiële steun om de crisis te kunnen overbruggen. Ook vragen ze de overheid om een oplossing te zoeken voor de oneerlijke concurrentie die momenteel heerst. “Uit een enquête van 1.840 kappers, barbiers en haarwerkers blijkt dat 81 procent van hen al benaderd werd om klanten te kappen achter gesloten deuren. Ook verliezen de Belgische kappers heel wat klanten aan de buurlanden. Als we niet snel kunnen openen, zullen de mensen zich over de grens laten knippen”, aldus Jef Vermeulen, voorzitter van coiffure.org.

LEES OOK. Kappers knippen knuffelcontact uit protest tegen sluiting: “December is normaal een topmaand” (+)

Beroepsvereniging coiffure.org roept alle overheden op om steunmaatregelen te voorzien ten bedrage van 30 procent van de omzet van het kapsalon, in dezelfde periode vorig jaar. Verder vragen de kappers een btw-verlaging op diensten en de kwijtschelding van de RSZ van het vierde kwartaal, aangezien de kappers in totaal al een kwartaal moesten sluiten.

Belgische kappers houden ludieke protestactie: “Water staat ons aan de lippen”
Foto: BELGA
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN