Zeventien staten steunen rechtszaak van Texas tegen verkiezingsresultaat vier andere staten, Trump wil persoonlijk mee procederen

 

 ©  Photo News

Nadat de Amerikaanse staat Texas een opvallende rechtszaak aanspande tegen de staten Pennsylvania, Georgia, Michigan en Wisconsin om de verkiezingsresultaten er aan te vechten, hebben nog zeventien andere staten officieel hun steun uitgesproken voor de zaak bij het Hooggerechtshof. Bovendien heeft president Donald Trump een aanvraag ingediend om zich persoonlijk bij de klager te voegen en zijn verlies aan te vechten: “Dit is de grote. Ons land heeft een overwinning nodig!”

adbBron: CBS, Fox

Missouri, Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Utah en West Virginia hebben zich in een officieel document “sympathisanten” van klager Texas verklaard, die de zaak steunen en willen helpen. Trump bedankte de staten – die allen een Republikeinse procureur-generaal hebben – via Twitter.

Het was Ken Paxton, de zelf onder meer van omkoping beschuldigde Republikeinse procureur-generaal van Texas, die dinsdag de rechtszaak aanspande bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Volgens hem maakten de vier staten “onwettige” wijzigingen in hun verkiezingsprocedures, wat de deur openzette voor massale fraude, waardoor de reeds gecertificeerde verkiezingsoverwinningen van Joe Biden er nietig verklaard moeten worden. Texas vroeg daarnaast ook om de deadline om de kiesmannen officieel te bevestigen, die nu op 14 december ligt, uit te stellen.

LEES OOK. Texas springt Donald Trump bij met ongeziene actie: staat klaagt vier andere staten aan om verkiezingsoverwinning van Joe Biden “onwettig” te laten verklaren

Donald Trump juichte de zaak toe, en noemde Texas onder meer “moedig en briljant”. Intussen heeft hij een officiële aanvraag ingediend om zich als belanghebbende partij persoonlijk bij klager Texas te scharen. In zijn motivatie hamert Trump erop dat massaal gefraudeerd werd.

Hij liet op Twitter weten dat “we zullen TUSSENKOMEN” in de zaak. “Dit is de grote. Ons land heeft een overwinning nodig!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trump zegt al wekenlang dat hij wil dat het Hooggerechtshof – waar hij meerdere conservatieven aanduidde – zijn verlies ongedaan maakt. De beschuldigde staten hebben tot donderdagmiddag plaatselijke tijd om officieel te reageren op de klacht, voor het Hooggerechtshof zich erover buigt.

“Uitholling vertrouwen in democratie”

Procureur-generaal van Georgia Chris Carr, nochtans ook een Republikein, noemde zijn collega van Texas “wettelijk en feitelijk verkeerd”.

Democratische procureurs van Michigan en Wisconsin noemen de zaak een “publiciteitsstunt”, “onwaardig” en “beschamende verspilling van belastingsgeld”, maar ook een aanval op de democratie. “De uitholling van het vertrouwen in ons democratisch systeem is niet toe te schrijven aan de goede mensen van Michigan, Wisconsin, Georgia of Pennsylvania, maar veeleer aan partijdige functionarissen, zoals de heer Paxton, die loyaliteit aan een persoon boven loyaliteit aan hun land stellen”, verklaarde procureur-generaal van Michigan Dana Nessel. Ze wees erop dat wat Paxton beweert, al in meerdere rechtbanken is behandeld en afgewezen.

Tientallen eerdere rechtszaken om de verkiezingsresultaten aan te vechten, veelal van Trumps campagneteam, draaiden op niets uit.

bekijk ook

Trump laat ontvanger van ‘Medaille van de Vrijheid’ verbijsterd achter

Trump herhaalt op eerste rally na nederlaag dat hij verkiezingen zal winnen

Trump geeft “belangrijkste toespraak ooit” vanuit Witte Huis, over kiesfraude: “Geen nieuwe verkiezing, maar stemmen vernietigen”

Meer over Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

Aangeboden door onze partners