Jonathan Borlée wil niet alleen zijn benen laten spreken voor Vlaanderen: “Mijn dochtertje kan mij lessen Nederlands geven”

Jonathan Borlée wil niet alleen zijn benen laten spreken voor Vlaanderen: “Mijn dochtertje kan mij lessen Nederlands geven”

Team Borlée verruilt dus Wallonië voor Vlaanderen. In ruil voor een “sereen sportklimaat” en de nodige centen vraagt het ook engagement: in de eerste plaats prestaties, maar ook de taal van de werkgever beheersen. Jonathan Borlée: “Ik vind dat maar normaal.”

Jonathan Borlée stapt dus met zijn broers Dylan en Kevin, zijn papa/coach Jacques, Camille Laus en Hanne Claes over naar de VAL. Jonathan Borlée doet er niet flauw over. “Ik loop niet in het Nederlands, ik loop nu wel vóór Vlaanderen.”

Met die boutade bedoelt hij: het maakt geen moer uit welke taal hij spreekt als hij met de Belgian Tornados op medailles mikt. Dat wil niet zeggen, zo benadrukt hij, dat hij zal aansluiten bij een Vlaamse club en dat daarmee de kous af is. Ja, Vlaanderen kan Team Borlée een sportklimaat zonder strubbelingen bieden. “We misten een olympische medaille op een paar honderdsten, en dan telt elk detail. Rutger Smith (de Nederlandse sportief directeur van de VAL, nvdr.) was zelf een internationale topper, hij weet wat we nodig hebben. Hij zocht ook naar oplossingen tijdens de coronapandemie…”

Maar Jonathan Borlée beseft dat tegelijk wordt verwacht dat hij en zijn broers hun Nederlands opkrikken als ze naar voren worden geschoven als uithangbord voor de Vlaamse sport. Ze krijgen taalcursussen en -begeleiders. “Ik wil daar niet licht overgaan. Toegegeven, ik heb jammer genoeg nooit veel kans gehad om mijn Nederlands in de praktijk te oefenen. Ik vind het maar normaal dat ik inspanningen zal doen om mijn Nederlands te verbeteren. Ik was zelfs al bezig met lessen Nederlands voor we deze beslissing namen. Mijn dochtertje gaat namelijk naar een Nederlandse school. Dat komt haar ook ten goede. Zij kan mij Nederlandse lessen geven. (lacht)” Jonathan Borlées dochtertje is bijna drie en een half, enkele weken geleden werd hij papa van een zoontje.

Louvain-la-Neuve

De Borlées zullen nog trainen in Louvain-la-Neuve, in de nieuwe Waalse topsporthal. Riskeren ze niet dat ze op een dag de toegang worden geweigerd? Jonathan Borlée: “We werden altijd aanvaard in de Gentse topsporthal toen we bij Wallonië zaten. Ik zie niet in waarom we nu niet meer zouden worden aanvaard in Louvain-la-Neuve. Als ze alle Vlaamse atleten die daar komen de toegang zouden weigeren, zou dat een probleem zijn. Als ze enkel ons de toegang zouden weigeren, weten we waarom we bij de Waalse federatie zijn weggegaan.”

Corrigeer