Pro League komt tegemoet aan de vraag van clubs: vanaf januari vijf wissels toegelaten in België

Pro League komt tegemoet aan de vraag van clubs: vanaf januari vijf wissels toegelaten in België

Foto: BELGAIMAGE

De raad van bestuur van de Pro League heeft maandag de voorlopige regel goedgekeurd die voor dit seizoen per club vijf wissels in een profwedstrijd toestaat, zo maakte de Pro League dinsdag bekend.

In drie wisselmomenten zullen clubs tot maximum vijf spelers kunnen wisselen.

De beslissing moet wel nog bekrachtigd worden door de Hoge Raad van de Belgische voetbalbond KBVB. Indien zij groen licht geven, gaat de maatregel vanaf 1 januari van kracht in wedstrijden van de Jupiler Pro League, de 1B Pro League en de Beker van België.

LEES OOK. Philippe Clement en Hein Vanhaezebrouck niet blij met ingekorte winterstop: “Ploegen die om de drie dagen spelen, krijgen plots amper vakantie”

Daarmee wordt gehoor gegeven aan de oproep van onder andere Philippe Clement. Deze week staat er een midweekspeeldag op het programma, er is het kerstvoetbal en ook de winterstop werd al ingekort. Waarna de trainer van Club Brugge aan de alarmbel trok.

“We hebben zes zware maanden achter de rug met om de drie dagen een wedstrijd. Die winterstop is nu héél moeilijk. Ze hebben een vrij weekend afgenomen. We moeten nu alles omgooien voor de amateurploegen. Maar de ploegen die om de drie dagen gespeeld hebben krijgen plots amper vakantie. Dat is heel raar. Ik kreeg een bericht van Hein Vanhaezebrouck, die zich ook vragen stelde over die zaken”, aldus Clement. “We zaten op dezelfde lijn. Elke ploeg die Europees heeft gespeeld, stelt zich momenteel vragen.”

Pro League komt tegemoet aan de vraag van clubs: vanaf januari vijf wissels toegelaten in België
Foto: BELGA

Eerst nee, nu ja

In de meeste Europese competities was een gelijkaardige maatregel al van toepassing. Ook bij de Pro League lag de mogelijkheid om vijf wissels door te voeren eerder al op tafel, maar het voorstel raakte toen niet goedgekeurd. Het was niet wenselijk, klonk het, om een nieuwe regel in te voeren die slechts één seizoen van kracht is. Op aandringen van vooral de Europese spelende ploegen, Antwerp en Club Brugge op kop, komt de maatregel er nu toch.

De overvolle kalender is niet vreemd aan deze beslissing. De wedstrijden volgen elkaar in deze fase van de competitie in sneltempo op. “Met de invoering van de mogelijkheid om tot vijf wissels door te voeren, komt de Pro League tegemoet aan de vraag van de clubs om de belasting voor spelers te kunnen beperken in de komende maanden”, klinkt het in een communiqué.

Corrigeer