Delegatiedokter onderstreept belang van vaccin voor Tokio 2021: “Wees gerust, onze olympische atleten zullen hun beurt afwachten”

Delegatiedokter onderstreept belang van vaccin voor Tokio 2021: “Wees gerust, onze olympische atleten zullen hun beurt afwachten”

Elke atleet gevaccineerd tegen Tokio 2021? In het ideale scenario wel. Foto: AP

Dat de voetballers er niet moeten aan denken dat ze voorrang krijgen voor een vaccin, zo zegt viroloog Marc Van Ranst. En wat met de olympiërs van Team Belgium, want lag er volgend voorjaar geen vaccin klaar voor hen? Olympisch delegatiedokter Johan Bellemans: “Zodra we groen licht krijgen, zullen we vaccineren. Maar we gaan netjes in de rij staan.”

De profvoetballers moeten niet hopen op een voorrangsregeling, zo onderstreepten viroloog Marc Van Ranst en de taskforce verantwoordelijk voor de verdeling van de vaccins gisteren aan deze krant. Niet enkel bij de voetballers houdt het coronavirus huis. Ook Team Belgium, de Belgische olympische ploeg die naar de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio 2021 gaat, blijft niet gespaard. Delegatiedokter Johan Bellemans: “Op dit ogenblik kenden we 28 besmette olympiërs. Wij willen hoe sneller, hoe liever vaccineren, zodat onze atleten liefst voor de olympische competitie beschermd zijn. Elke te vermijden besmetting, helpt.”

Was het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dan niet van plan om een stock van zo’n 100.000 vaccins wereldwijd te reserveren voor olympische atleten en hun entourage, zodat dat ideale scenario – elke olympiër voor de Spelen een vaccin – erdoor komt? Bellemans: “Het IOC heeft wel druk gezet, en heeft ertoe opgeroepen aan elk land om de specifieke positie van olympische atleten in overweging te nemen. Het moet dus nationaal worden geregeld. Met het Belgisch Olympisch Comité hebben we onze vraag aan de bevoegde instanties doorgespeeld. Zodra we groen licht krijgen, zullen we vaccineren, met vaccins die minstens zes tot negen maanden werkzaam zijn. Maar wees gerust, we zullen netjes in de rij staan. Wij vragen specifieke aandacht voor olympische atleten maar beseffen goed genoeg dat die atleten hun plaats op de wachtlijst zullen moeten afwachten, en bijvoorbeeld de gezondheidszorg en andere risicogroepen eerst aan bod zullen komen.”

Tot Team Belgium hoort de fine fleur van Belgische wereldtoppers, zoals Nafi Thiam, Nina Derwael, Wout van Aert, Remco Evenepoel, de Belgische hockeyploeg… Vaccinering wordt sterk aanbevolen, maar is geen verplichting om deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen.

Corrigeer