Twee Canadezen mogen als eerste niet-Amerikanen naar de maan

Twee Canadezen mogen als eerste niet-Amerikanen naar de maan

Themabeeld Foto: REUTERS

Canada zal de Verenigde Staten helpen bij de nieuwe ruimtevluchten naar de maan. In ruil daarvoor mogen twee Canadezen mee aan boord. Daarmee wordt Canada het tweede land ooit, na de VS, waarvan een inwoner richting onze natuurlijke satelliet gaat. De ruimtevaartbureaus van de twee landen, NASA en CSA-ASC, hebben hun samenwerking woensdag naar buiten gebracht.

De Verenigde Staten zijn al jaren bezig met hun maanprogramma Artemis. In 2022 moet een onbemand vaartuig naar het hemellichaam vliegen, eromheen draaien en veilig terugkeren naar de Aarde. Die vlucht duurt bijna een maand.

In 2023 verloopt diezelfde reis met vier mensen aan boord. Een van die vier zal een Canadees zijn. Wie dat wordt, is nog niet bekend. Die missie zal anderhalve week duren. In een later stadium mag een tweede Canadees richting de Maan gaan.

In 2024 moet het hoogtepunt volgen. Dan moeten een Amerikaanse man en vrouw voet op de maan zetten. De laatste bemande reis naar de maan was in 1972. Nog nooit is daar een vrouw geweest.

Europa is ook betrokken bij het Artemis-programma. In ruil daarvoor krijgt Europa in een later stadium ook drie plekken om mensen richting de maan te sturen. Ook die gegadigden zijn nog niet bekend.

Corrigeer

MEER NIEUWS