Na 10 jaar mogen we weer eens dromen van een witte kerst

Een lichtpuntje aan het eind van rotjaar 2020: de kans bestaat dat we dit jaar een witte kerst zullen beleven, zeker in de Ardennen. “Een kleine kans, maar ze bestaat”, zegt weerman David Dehenauw. In 130 jaar is dat nog maar tien keer gebeurd.

Bijtende winterkou hebben we nog niet gevoeld dit najaar, maar daar komt stilaan verandering in. Er komt koud(er) weer op ons af. En dat doet zelfs stilletjes dromen van een witte kerst. “Rond kerst wordt het geleidelijk kouder met grote kans op algemene nachtvorst en overdag maxima in het centrum rond 4 à 5 graden”, zegt weerman David Dehenauw.

Volgens de langetermijnvoorspelling op de website van het KMI neemt de kans op winterse neerslag toe. “De kans op een witte kerst is vrij klein in de lage gebieden, maar wel groter voor hoger gelegen delen van ons land”, zegt het KMI. “In de Ardennen is er zéker een kans”, zegt meteoroloog Pascal Mormal van het KMI. “In Vlaanderen? Pakweg 25 procent, misschien wat meer in de Kempen.”

Cliché maar zeldzaam

Sneeuw op kerst: het is een clichébeeld maar het komt in ons land maar zeer zelden voor. Het KMI hanteert ook een strikte definitie van een “witte kerst”. “Er moet op 25 december een gesloten sneeuwdek van minstens 1 centimeter liggen om 8 uur ’s ochtends in het klimatologisch park van het KMI in Ukkel”, zegt Mormal.

Sinds 1889 is dat nog maar tien keer gebeurd in Ukkel. De laatste witte kerst? “In 2010 lag een dik pak sneeuw in bijna heel het land op 25 december. In Kleine Brogel lag toen bijvoorbeeld liefst 30 centimeter”, zegt Mormal. “Alleen de kust en de polders kregen toen geen sneeuw.”

Corrigeer

MEER NIEUWS