Syriëgangster Hafsa Sliti bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel

Syriëgangster Hafsa Sliti bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel

Foto: RR.

/ Mechelen / Brussel -

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft de Brusselse Hafsa Sliti donderdag tot vijf jaar cel veroordeeld. Sliti vertrok in 2015 naar Syrië en sloot zich daar aan bij ISIS. Sliti zit in een detentiekamp in Syrië en vroeg via haar advocate om het dossier uit te stellen zodat zij zelf in persoon aanwezig kan zijn op haar proces, maar daar ging de rechtbank niet op in.

Hafsa Sliti vertrok in 2015 op 19-jarige leeftijd naar Syrië. Ze volgde haar vader, ook een Syriëstrijder. Haar moeder, die al 12 jaar van de vader gescheiden was, liet toen weten aan het gerecht dat ze sinds het vertrek geen contact meer had met haar dochter maar dat die voor haar vertrek op korte tijd geradicaliseerd was. Twee jaar later, op 14 februari 2017, bleek dat Hafsa met haar vader Amor, een gekende terrorist die in 2003 werd veroordeeld in het dossier GICM, in Syrië verbleef. Grondig onderzoek wees uit dat er regelmatig contact was geweest tussen het meisje, haar moeder en haar zus. In Syrië trouwde Sliti tweemaal, ze heeft twee kinderen bij twee verschillende ISIS-strijders.

De verdediging van de vrouw vroeg het dossier uit te stellen, zodat ze zelf in persoon aanwezig kan zijn bij de behandeling van de zaak. Sliti poogde via verschillende rechtbanken om ons land te verplichten haar en haar kinderen uit Syrië weg te halen, maar de rechtbank meent dat het voldoende is dat ze door haar advocate werd vertegenwoordigd. De vrouw kreeg een celstraf van vijf jaar effectief en ze wordt voor tien jaar ontzet uit haar rechten. Er werd een onmiddellijke aanhouding bevolen omdat gevreesd wordt dat ze zich zal willen onttrekken aan haar straf. Zodra Sliti voet op Belgische bodem zet, zal ze dus worden opgepakt en naar de gevangenis worden gebracht.

LEES MEER. “Hoopgevend” dat België Syriëstrijdster en haar kinderen moet terughalen: “Tot nu toe gebeurde niets”

Corrigeer

MEER NIEUWS