Mathieu van der Poel zet drukke agenda vandaag verder met nieuwe clash tegen Wout van Aert: “Ik wil op het WK op de eerste rij staan”

Mathieu van der Poel zet drukke agenda vandaag verder met nieuwe clash tegen Wout van Aert: “Ik wil op het WK op de eerste rij staan”

Van der Poel boekte in de modder van Essen zijn derde zege in vier crossen. In ‘zijn’ Herentals probeert Wout van Aert vandaag de hegemonie te breken. Foto: Photo News

Kampioenentruien en prestigeduels winnen: dáár draait het om bij toppers van het eenzaam hoge niveau als dat van Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Zo’n nieuwe clash dient zich vandaag al aan in Wout van Aert-land Herentals. Maar toch zat de wereldkampioen er vooral mee dat het Nederlands kampioenschap in Zaltbommel geschrapt is. “Jammer dat mijn reeks nationale truien kan onderbroken worden”, zei hij in Essen na zijn derde zege in vier wedstrijden.

Over de Ethias Robotland Cross zelf was de Nederlander kort van stof. Eén krachtinspanning van honderd meter lang volstond om Belgisch kampioen Laurens Sweeck en een stilaan herboren Quinten Hermans alle illusies te ontnemen. Een veelwinnaar als Mathieu van der Poel was blij dat hij net als in 2017 won in de gemeente waar hij naar de middelbare school ging. Dus ook een beetje Van der Poel-land, zelfs al moesten de supporters door de pandemie thuisblijven.

“Een goede training?”, herhaalde hij de vraag. “Dat is misschien wat kort door de bocht. Na Namen van zondag had ik toch een halve cross nodig om erin te komen. Maar ik heb geprobeerd zo zuinig mogelijk te rijden. Er komt een erg drukke periode aan. Te beginnen met de cross van morgen (vandaag in Herentals, nvdr.), waar Wout van Aert een van de topfavorieten is. Ik heb alleen nog maar wat beelden gezien van Herentals. Als renner is het altijd leuk op een nieuwe locatie te crossen. Van Aert zei achteraf in Namen wel dat hij niet zo hard in de overwinning had geloofd, maar in Herentals zal hij er wel in geloven.”

Zeven eindejaarscrossen

Die drukke periode? Daar heeft de kopman van Alpecin-Fenix zelf voor gezorgd door zeven van de acht eindejaarscrossen op zijn bord te nemen. “Toch niet echt”, riposteerde Van der Poel. “Ik heb er onverwacht enkele moeten bijnemen, vooral voor het Wereldbeker-klassement. Ik wist niet dat er een reglementswijziging was net voor de start van het veldritseizoen.” Dat zit zo: vroeger stonden de eerste acht van de UCI-ranking bij een WK op de eerste startlijn. Straks in Oostende zijn dat echter de eerste acht van de Wereldbekerstand, waardoor de Internationale Wielerunie (UCI) dit regelmatigheidscriterium opnieuw meer gewicht geeft. “Ik wil niet het risico nemen niet bij de eerste acht te staan op het WK. Vandaar dat ik zondag ook Dendermonde rijd”, aldus Van der Poel.

Mathieu van der Poel zet drukke agenda vandaag verder met nieuwe clash tegen Wout van Aert: “Ik wil op het WK op de eerste rij staan”
Mathieu van der Poel klieft door de modder van Essen. Ook gisteren stond er geen maat op de Nederlandse veelvraat. Foto: Photo News

Niet dat het zo’n groot probleem is, want na zijn enige manche in Namen staat hij door zijn zege al meteen vijfde. “De eindzege in de Wereldbeker interesseert me niet. Ik denk dat Wout van Aert er nog heel dicht bij zal zijn. Het zal moeilijk zijn om die 25 punten van Tabor nog in te halen. Hij werd er derde en ik was er niet. Of ik de Wereldbekermanche van Hulst rijd op 3 januari, is nog niet zeker. Als blijkt dat ik die cross erbij moet nemen omdat ik pas dan bij de eerste acht eindig, dan kan dat misschien wel.”

Geen NK

Anderzijds valt door de beslissing van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid het Nederlands kampioenschap van 10 januari in Zaltbommel weg. “Dat is slecht nieuws. Ik denk dat je een cross perfect coronaproof kunt organiseren, maar als ze beslissen dat het niet doorgaat, dan is dat zo. Maar het is jammer, want het blijft een gemiste kans. Ik ben sowieso iemand die belang hecht aan titels. In het veld heb ik toch al een mooie reeks neergezet. Hoeveel? (Fronst de wenkbrauwen) Dat weet ik niet.” We zochten het voor hem op: sinds 2012 was Van der Poel steevast Nederlands cyclocrosskampioen, waarbij zes titels bij de profs.”

De kans bestaat wel nog dat de titelstrijd na de lockdown – die loopt tot 19 januari – naar een andere datum verhuist. “Het voordeel is dat ik na het eerste weekend van januari al op stage kan vertrekken in de plaats van rond 11 januari. Maar het nadeel is dat de nieuwe datum slecht kan vallen. Als dat één week na het WK in Oostende is (het eerste weekend van februari, nvdr.), dan zou ik er wel nog over nadenken. Maar als het NK echt op het einde van het veldritseizoen komt, dan is dat voor mij geen optie. Dan breng ik mijn wegseizoen in gevaar.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.