Overheid dreigt orgel te restaureren onder dwang

Overheid dreigt orgel te restaureren onder dwang

Het orgel nu en in 1944. Foto: Raymond Billen/Commissariaat Generaal voor 's Lands Wederopbouw

Hoegaarden -

Het agentschap Onroerend Erfgoed bezocht het orgel in de Sint-Gorgoniuskerk in het vooruitzicht van de restauratie.

Minister Matthias Diependaele (N-VA) antwoordt op een vraag van volksvertegenwoordiger Allessia Claes (N-VA): “Het lokaal bestuur nam nog geen contact op met het agentschap Onroerend Erfgoed over de restauratie van het orgel. Het agentschap is op de hoogte van de onbespeelbare staat van het orgel. Er is nog geen dossier voor restauratie- of herstelwerken aan het orgel besproken of ingediend. De administratie neemt contact op met de gemeente om de actuele toestand vast te stellen en de meest dringende werken te bespreken.”

Na een plaatsbezoek is gesteld dat de restauratie verplicht moeten gebeuren in opdracht van de kerkfabriek en/of de gemeente, met subsidies. Als de lokale besturen geen initiatief nemen zal het agentschap Onroerend Erfgoed zelf een studiebureau en daarna een orgelbouwer aanstellen. Dan verloopt de restauratie zonder recht op subsidies zijn en zal de factuur volledig ten laste van gemeente en kerfabriek zijn.

Allessia Claes bracht de zaak aan de orde: “De kerk in Hoegaarden is absoluut een bezoek waard omwille van de talrijke kunstschatten en de gerenoveerde schatkamer ...

Meest gelezen uit de buurt