1 op 5 Belgische olympiërs raakte al besmet met corona, en vrees voor meer besmettingen groeit

1 op 5 Belgische olympiërs raakte al besmet met corona, en vrees voor meer besmettingen groeit

Team Belgium houdt zijn hart vast nu de laatste rechte lijn richting de Olympische Spelen van Tokio is ingezet en de Belgische toppers zonder vaccinatie de wereld moeten rondreizen, op zoek naar kwalificatie of deftige voorbereiding. “Dertig van onze honderdvijftig potentiële olympiërs werden in de tweede coronagolf besmet”, zegt BOIC-hoofdarts Johan Bellemans.

LEES OOK.Olympische atleten willen versneld vaccin tegen corona, profvoetballers vragen “geen voorkeursregime”

Ann Wauters, Emma Meesseman en Nina Derwael zijn de drie bekendste Belgische topsporters die de voorbije maanden Covid-19 opliepen. Maar het zijn geen alleenstaande gevallen. Dat zegt Johan Bellemans, hoofdarts van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. “Topsporters hebben disproportioneel veel kans om besmet te worden met corona. In de tweede golf raakten ongeveer dertig van onze honderdvijftig olympische atleten besmet. Dat is twintig procent. Daarbij ook medaillekandidaten. Sommigen van hen werden ernstig ziek, met gevolgen voor de langere termijn.”

Het is daarom dat Bellemans aan Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en coronacommissaris Pedro Facon gevraagd heeft om onze topatleten en hun directe omkadering – in totaal zo’n 400 man – sneller te laten vaccineren. Maar voor alle duidelijkheid: wel pas nadat het zorgpersoneel en de bewoners van woon-zorgcentra (Fase 1A) gevaccineerd zijn. In de daaropvolgende fase (1B) komen immers ‘personen die een essentiële maatschappelijke en/of economische functie uitoefenen’ aan de beurt. Bellemans pleit ervoor om de olympiërs in deze categorie te laten opnemen.

“We moeten afwachten wat de regering beslist, maar het lijkt me logisch dat we onze topatleten beschermen”, vindt de BOIC-hoofdarts. “Het zijn internationale uithangborden en er werd veel in hen geïnvesteerd. Vanaf januari zullen zij de wereld moeten rondreizen voor kwalificatietoernooien of stages en we hebben gemerkt dat die reizen de grootste bron van besmettingen zijn. Ik houd mijn hart dus vast. Bovendien valt te verwachten dat landen met een grote sportcultuur, zoals de VS en het Verenigd Koninkrijk, wel in een vroeg stadium hun olympische atleten zullen vaccineren. In dat geval hebben onze Belgische sporters een flink concurrentieel nadeel.”

“14 dagen quarantaine voorbarig”

En wat met het nieuws – dat gisteren opdook – dat atleten voor hun deelname aan de Spelen bij hun aankomst in Tokio veertien dagen verplicht in quarantaine moeten, waardoor voor wielrenners bijvoorbeeld de combinatie Tour en Spelen onmogelijk zou worden? “Veel te voorbarig”, zegt olympisch delegatieleider Gert Van Looy. “Dat is de regel die op dit moment voor Japan geldt voor normale toeristen. Het organisatiecomité en Internationaal Olympisch Comité zijn volop aan het werken aan een uitzonderingsstrategie voor atleten. Zo zou de quarantaineperiode bijvoorbeeld met sneltesten fel ingekort kunnen worden. Wout van Aert en co. hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken.”

Corrigeer