Waarom Marc Van Ranst al bijna 30 jaar niet meer met de auto rijdt (terwijl hij wél een rijbewijs heeft)

 

 ©  AFP

Bron: Joe

Marc Van Ranst neemt dagelijks de trein naar het labo in Leuven, of hij laat zich rijden door een chauffeur. Maar waarom rijdt ’s lands bekendste viroloog niet gewoon zelf met de wagen? Het heeft alvast niets met het omzeilen van files te maken, zei hij maandagochtend in ‘Sven & Anke’ op radio Joe.

Van Ranst heeft wel degelijk een rijbewijs, dat is het evenmin. Toch rijdt de viroloog al bijna dertig jaar niet meer met de auto. In de virtuele biechtstoel van Sven Ornelis en Anke Buckinx op radiozender Joe vertelt hij waarom. “In 1993 was ik met de auto onderweg naar het werk vanuit de Bronx in New York, waar ik toen woonde ”, aldus Van Ranst. “Het volgende wat ik weet, is dat ik met mijn wagen vijftig meter ver in een grasveld sta langs de kant van de weg.”

De viroloog wist niet wat er was gebeurd. “Ik had totaal geen tijdsbesef over het incident en er leek ook geen enkele aanleiding te zijn. Ik had ook niets gedronken.” Een maand later gebeurt hetzelfde. “Opnieuw stond ik plots stil aan de kant van de weg, opnieuw had ik geen flauw idee hoe dat kwam. Het was gelukkig niet in het midden van de stad, maar net daarbuiten. Anders was het misschien slechter afgelopen.”

Achteraf bleek het om een lichte vorm van een epileptische aanval te gaan. Om die reden durft de viroloog niet meer zelf achter het stuur te kruipen. “Sindsdien heb ik het nooit meer zo’n aanval gehad, maar ik ben wel onmiddellijk gestopt met autorijden”, aldus Van Ranst.

bekijk ook

SP.A heeft met Marc Van Ranst “gepraat” over ministerpost: “Politiek is te belangrijk om aan politici ver te laten”

Rechtszaak tegen Marc Van Ranst: “Ik zou die tweet morgen opnieuw sturen als het nodig zou zijn”

(evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Marc Van Ranst

Video

Keuze van de redactie