Voorlopige resultaten gemeld van cruciale Senaatsverkiezingen Georgia, Trump probeert twijfel te zaaien

Voorlopige resultaten gemeld van cruciale Senaatsverkiezingen Georgia, Trump probeert twijfel te zaaien

Foto: AFP

De stembureaus in de Amerikaanse staat Georgia zijn gesloten en de voorlopige resultaten van de Senaatsverkiezingen worden gerapporteerd. De Republikeinen en Democraten zijn zoals verwacht in een nek-aan-nekrace verwikkeld. De verkiezingen voor twee Senaatszetels verliepen vlot, al probeert Donald Trump opnieuw twijfel te zaaien.

Er waren geen berichten dat mensen erg lang moesten wachten om te kunnen stemmen, aldus de toezichthouders op de stembusgang. In Columbia County waren er wat problemen met enkele stemmachines, maar die waren snel opgelost.

President Donald Trump zette dat incident “van langer dan een uur” “in Republikeinse bolwerken” wel meteen in de verf via Twitter. “Stemmen worden in gesloten dozen gelaten. Hopelijk tellen ze die.”

Republikeins Staatssecretaris Brad Raffensperger, die afgelopen weekend telefonisch onder druk werd gezet door Trump om het resultaat van de presidentsverkiezing in zijn voordeel aan te passen, nuanceerde Trumps bericht. Raffensperger verduidelijkte dat enkele sleutels om telmachines op te starten verkeerd geprogrammeerd waren, net als enkele kaarten van medewerkers om stemmachines te starten, waardoor enige vertraging werd opgelopen, tot de correcte sleutels en kaarten werden geleverd. “De problemen waren opgelost tegen 10 uur.”

Republikeins verantwoordelijke voor de stembusgang Gabriel Sterling liet na Trumps tweet weten: “Dit probleem in Columbia County werd uren geleden opgelost en ons kabinet informeerde het publiek daar meteen over. De stemmen van iedereen zullen beschermd en geteld worden. Sorry dat u oude informatie ontving, mijnheer de president.”

Toen beide Republikeinse senatoren later volgens voorlopige resultaten aan de leiding stonden, tweette Trump: “Het ziet ernaar uit dat ze een grote ‘dumping van stemmers’ aan het opzetten zijn tegen de Republikeinse kandidaten. Aan het wachten om te zien hoeveel stemmen ze nodig hebben?” Mogelijk verwees hij daarmee naar de aankondiging van Sterling dat het overwegend Democratische DeKalb County bijna klaar was met de telling van een groot aantal vervroegd uitgebrachte stemmen.

Eens de voorsprong van de Republikeinen wegsmolt, naargelang meer stemmen geteld werden, volgde een hele reeks tweets en retweets met ongefundeerde beweringen over fraude.

Resultaten

De stembureaus sloten in principe om 19 uur lokale tijd (1 uur Belgische tijd), al hadden kiezers die dan nog stonden aan te schuiven wel het recht hun stem alsnog uit te brengen.

De telling van de stemmen begon meteen na de sluiting en de voorlopige resultaten werden vervolgens geleidelijk gerapporteerd. Met 97 procent van de stemmen geteld, staat Democraat Warnock momenteel nipt voor op de Republikeinse Loeffler (50,4% - 49,6%), terwijl Republikein Perdue erg nipt aan de leiding staat tegenover Democraat Ossoff (50% - 50%).

Naar verwachting zal een duidelijk, definitief resultaat lang op zich laten wachten. Peilingen voorspelden een nek-aan-nekrace. Net zoals tijdens de presidentsverkiezing is allicht het merendeel van de persoonlijk uitgebrachte stemmen Republikeins, terwijl de vervroegde en briefstemmen overwegend Democratisch zijn. Afhankelijk van welke eerst gerapporteerd worden, kan een van beide partijen tijdelijk op kop staan, waarna de andere een grote inhaalbeweging maakt. Een recordaantal van ruim 3 miljoen kiezers bracht vervroegd zijn stem uit.

Met 40 procent van de stemmen geteld, stonden beide Democraten aan de leiding met zo’n 55 procent. De overgrote meerderheid van dat resultaat zou van vervroegd uitgebrachte stemmen gekomen zijn, volgens CNN. Daarna maakten de Republikeinen een inhaalbeweging en namen zij lange tijd de koppositie over, tot de laatst gerapporteerde stemmen hun voorsprong weer deden wegsmelten.

Er werd op gewezen dat de opkomst in veel Republikeinse regio’s niet hoger was dan bij de presidentsverkiezing van november, die Trump verloor.

LEES OOK. Waarom het opnieuw lang wachten kan zijn op de uitslag in cruciale Senaatsverkiezing in Georgia

Cruciale verkiezing

Als de Republikeinse senatoren Kelly Loeffler en David Perdue hun zetels succesvol kunnen verdedigen, hebben de Republikeinen 52 van de 100 zetels in de Senaat. Dat betekent dat ze het aankomend president Joe Biden de komende jaren flink lastig kunnen maken.

Als beide zetels naar de Democratische uitdagers Raphael Warnock en Jon Ossoff gaan, heeft dat grote gevolgen voor de machtsbalans in de machtige Senaat. Als daar een gelijkspel is, heeft de vicepresident van de VS de beslissende stem. Dat is vanaf 21 januari de Democrate Kamala Harris.

LEES OOK. De verkiezing die Joe Biden pas écht de sleutels tot de macht kan geven (+)

Protest: “Red Amerika”

Republikeins president Trump kondigde dinsdagochtend aan dat Loeffler en Perdue zich aangesloten hebben bij een groep congresleden die woensdag bezwaar zullen maken tegen de finale goedkeuring van het verkiezingsresultaat. Hij ontkende dat zijn vicepresident Mike Pence gezegd zou hebben niet gemachtigd te zijn om die goedkeuring tegen te houden. Daarnaast maakte hij bekend een toespraak te zullen houden op de zogenaamde ‘Save America Rally’ die dezelfde dag in Washington DC zal plaatsvinden. Hij verwacht een massa aanhangers die zullen protesteren tegen de “diefstal” van zijn overwinning.

Terwijl Trump daarbij de extreemlinkse “terreurorganisatie” Antifa oproept weg te blijven uit Washington, is de leider van de extreemrechtse groep Proud Boys opgedragen Washington DC te verlaten. Enrique Tarrio was maandag opgepakt wegens het in brand steken van een Black Lives Matter-vlag van een kerk, en illegaal wapenbezit. Dinsdag werd hij weer vrijgelaten, met als een van de voorwaarden dat hij moet wegblijven uit de Amerikaanse hoofdstad.

Corrigeer

MEER NIEUWS