Dit weten we al over de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en de nasleep

Trumpbetogers hebben woensdag het Amerikaanse Capitool bestormd op het moment dat de Senaat samenzat om de verkiezingsuitslag officieel goed te keuren. De meeste betogers zijn intussen afgedropen, en de zitting is hervat. In totaal vielen er vier doden. Lees hier wat er allemaal is gebeurd.

Normaliter had woensdag in het Amerikaanse Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen bekrachtigd moeten worden.Daar werd ook mee begonnen, al tekenden meerdere Republikeinse Congresleden al snel bezwaar aan. We leken vertrokken voor een lange avond en nacht van procedures en politiek schouwspel, waarna Biden – zoals grondwettelijk vastgelegd is – tot de volgende president zou worden uitgeroepen.

Daar staken de vele duizenden betogers buiten op de Mall echter een stokje voor: zij doorbraken – opgehitst door de president, die in een toespraak zijn ongefundeerde beweringen over fraude bij de verkiezingen had herhaald – de barricades voor het Capitool, en stormden het gebouw waar het Congres zetelt binnen.

LEES OOK. Trump spreekt duizenden aanhangers toe: “Verkiezingen gekaapt door radicalen”

Daarbij werd een vrouwelijke Trump-aanhanger doodgeschoten, volgens meerdere media door een beveiligings- of politieagent terwijl een groep door een gebarricadeerde deur probeerde te breken. Andere betogers drongen inmiddels onder andere de zalen van de Senaat binnen, en namen doodleuk selfies op de stoel van de voorzitter, en in de bureaus van de Congresleden. Die hadden het gebouw op dat moment al verlaten, zij moesten op bevel van de politie zelfs gasmaskers opzetten. Vicepresident Mike Pence, die als voorzitter van de Senaat de zitting van het Congres moest voorzitten en door Trump net voordien een lafaard was genoemd, bleef ter plaatse om de beveiliging mee te coördineren.

Dit weten we al over de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en de nasleep
Foto: EPA-EFE

Robert Contee, de commissaris van de lokale politie van Washington D.C., maakte later bekend dat tijdens de rellen in en rond het Capitool – naast de doodgeschoten vrouw in het gebouw – nog drie doden zijn gevallen. Volgens Contee gaat het om “medische noodgevallen”, en is het niet zeker of de mensen in kwestie betrokken waren bij de bestorming van het Capitool. “Eén volwassen vrouw en twee volwassen mannen hadden medische noodgevallen die resulteerden in hun dood”, aldus Contee.

De ambulancediensten zouden ook meerdere mensen met hartaanvallen en/of meerdere breuken (een 24-jarige man beklom een stelling aan het Congresgebouw en viel ruim 9 meter naar beneden) naar het ziekenhuis hebben gebracht, maar het is niet duidelijk of het gaat om de doden waarvan sprake.

Daarnaast werden volgens een bron binnen het Congres bij Fox News verschillende verdachte pakketten aangetroffen in minstens twee gebouwen op het terrein van het Capitool: het Cannon House Office Building en Madison Library of Congress Building. De FBI maakte ook zeker twee huisgemaakte bommen onschadelijk, een pijpbom aan het hoofdkwartier van de Republikeinse partij, en een aan de gebouwen van de Democratische partij. Ook werd een voertuig gevonden aan het Capitool met daarin een geweer en molotovcocktails.

Dit weten we al over de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en de nasleep
Foto: AFP

De politie bleef intussen proberen de orde te herstellen: er werd zelfs binnen het Capitool traangas ingezet. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi, de burgemeester van de hoofdstad Muriel Bowser en vicepresident Mike Pence riepen de hulp van de Nationale Garde in, maar die liet op zich wachten.

Verschillende politici riepen intussen op tot kalmte. Onder hen ook president Donald Trump, die zijn aanhangers via sociale media toesprak. “Steun onze politie en handhavers. Zij staan aan de kant van ons land. Blijf vreedzaam!”, twitterde Trump. Een half uur later herhaalde de president zijn oproep: “Geen geweld! Onthoud, WIJ zijn de partij van orde en gezag.” Al kon Trump het niet laten om zelfs tijdens het geweld olie op het vuur te gooien, en fijntjes op te merken dat “de Verenigde Staten de waarheid eisen”.

Twitter, Facebook en YouTube verwijderden zelfs de video waarin hij opriep tot kalmte, omdat Trump daarin ook opvallend veel begrip toonde voor de relschoppers. “Ik hou van jullie!” Ook een latere tweet waarin Trump zijn aanhangers tegelijk vroeg vreedzaam te blijven én verdedigde, werd verwijderd, en zowel zijn Twitter- als Facebookaccount werd geschorst.

Andere Republikeinse politici waren minder dubbelzinnig in hun veroordeling van het geweld. “Geweld en anarchie zijn onaanvaardbaar. We zijn een land van wetten. Dit moet nu stoppen”, schreef senator Tom Cotton uit Arkansas. Een andere Republikeinse senator, Ron Johnson, liet weten: “Alsjeblieft, als je in of bij het Capitool bent, heb respect voor ordehandhavers en ga vreedzaam uiteen.” “Ik veroordeel elke vorm van geweld en intimidatie. Dit is onaanvaardbaar”, stelde senator Steve Daines uit Montana dan weer.

En senator Ted Cruz uit Texas, één van de belangrijkste medestanders van Trump, liet weten: “Geweld is altijd onaanvaardbaar. Zelfs als de gemoederen hoog oplopen. Iedereen die betrokken is bij geweld, vooral tegen de politie, moet vervolgd worden.” Senator Bill Hagerty uit Tennessee, een andere belangrijke bondgenoot van Trump, stelde: “Wat nu gebeurt bij het Capitool is niet vreedzaam, het is geweld. Ik veroordeel het. We zijn een land van wetten en dit moet stoppen.”

Goedkeuring hervat

De ordediensten probeerden intussen met man en macht de situatie te stabiliseren en de relschoppers te verwijderen. Er werd een avondklok ingesteld vanaf 18 uur, waarna de rust hersteld kon worden. Er werden 52 mensen gearresteerd.

Na zo’n vier uur bezetting kon het Congres weer vrijgegeven worden, en uiteindelijk werd de zitting ter bevestiging van Bidens overwinning hervat. Uittredend Republikeins Senator Kelly Loeffler, die een dag eerder een nederlaag opliep tegen haar Democratische uitdager in Georgia, liet tijdens een toespraak weten dat ze na de bestorming niet langer bezwaar “kon” en zou aantekenen tegen de bevestiging van Bidens winst. Anderen bleven bij hun standpunt.

Het eerste bezwaar, tegen Bidens winst in Arizona, werd met een overgrote meerderheid weggestemd.

Dit weten we al over de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en de nasleep
Foto: EPA-EFE
Dit weten we al over de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en de nasleep
Foto: AFP
Dit weten we al over de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en de nasleep
Foto: AFP
Dit weten we al over de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers en de nasleep
Foto: AFP
Corrigeer