De dierendokter

Vuile poten van een vrolijk opspringende hond op je kleren? De dierendokter weet raad

Vuile poten van een vrolijk opspringende hond op je kleren? De dierendokter weet raad

Foto: Shutterstock

Vuile poten van een vrolijk opspringende hond op je kleren? Niet zo fijn. “Gedrag dat niet hoort”, zegt dierendokter Rob Lückerath. “En dat moet jij als baas heel duidelijk maken.”

Voor een hond is opspringen natuurlijk gedrag. Puppy’s doen het om aandacht te krijgen van hun moeder. Volwassen honden snuffelen dat het een lieve lust is en springen daarbij ook soms graag op.

“Bij een pup is het best schattig wanneer zo’n kleintje vrolijk kwispelend op je af springt en je gezicht wil likken”, zegt de dierendokter. “Maar kleine hondjes worden groot en dan kan het al snel heel vervelend worden. Bovendien is niet iedereen gediend met dergelijk gedrag, voor mensen die bang zijn van honden is het absolute horror.”

Vuile poten van een vrolijk opspringende hond op je kleren? De dierendokter weet raad
Foto: Shutterstock

Blijf hem negeren tot hij rustig wordt

Tijdig ingrijpen dus. Maar dat doe je niet door streng of kwaad toe te spreken. “Je hond begrijpt die boodschap niet”, vervolgt Rob Lückerath. “Die is al lang blij met de aandacht die hij krijgt, of het nu negatief bedoeld is of niet.”

Hoe moet het dan wel? “Simpel, door hem straal te negeren”, zegt Rob Lückerath. “Geen eenvoudige opdracht, want zeker in het begin zal het opspringende gedrag nog verergeren. Je moet dus consequent zijn en blijven negeren tot hij rustig wordt. Dan mag je hem belonen met aandacht of zelfs een snoepje. Honden leren snel en zijn voldoende opportunist om te weten waar ze het meeste voordeel uithalen.”

Een welopgevoede hond kent zijn plaats en die mag in het gezin nooit bovenaan de roedel staan. “Als hij dat weet, wordt hij niet alleen jouw beste vriend maar ook die van bezoekers en wandelaars.”

Corrigeer