Celstraf, beroepsverbod en boete voor Studio 100-topman die 5,4 miljoen verduisterde

Celstraf, beroepsverbod en boete voor Studio 100-topman die 5,4 miljoen verduisterde

Foto: rr

Antwerpen / Mechelen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Maarten Stevens, de voormalige financiële topman van productiehuis Studio 100, veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel, wegens miljoenenfraude. De rechtbank verklaart een bedrag van ruim 4 miljoen euro verbeurd en legt Stevens een beroepsverbod op.

LEES OOK. Hoe de rijzende ster van Studio 100 er met 5,4 miljoen euro vandoor ging: “Alsof we in ‘De Mol’ zaten”

Medebeklaagde Dirk F., die valse facturen opstelde in opdracht van Maarten Stevens, wordt veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en een beroepsverbod van 10 jaar. Tegen Dirk F. sprak de rechtbank ook een verbeurdverklaring van 1.160.000 euro uit.

De gevangenisstraffen die rechtbank aan de beide beklaagden oplegt zijn voor de helft met uitstel, en de helft effectief. Maarten Stevens wordt ook tot een boete van 16.000 euro veroordeeld, maar die boete wordt met uitstel opgelegd. In het geval van Dirk F. legt de rechtbank eveneens een boete van 16.000 euro met uitstel op. De verbeurdverklaarde bedragen worden toegewezen aan de benadeelde burgerlijke partijen, waaronder Studio 100 NV.

In het proces stond ook een voormalige boekhoudster van de Studio 100 groep terecht. Zij werd vrijgesproken.

5,4 miljoen euro

De zaak kwam op 4 april 2016 aan het licht na een strafklacht die werd ingediend bij het parket van Antwerpen. Het gerechtelijk onderzoek dat daarop onder leiding van een onderzoeksrechter werd gestart, bracht een fraudecircuit aan het licht binnen Studio 100, gevestigd in Schelle. Het ging in totaal om een bedrag van ruim 5,4 miljoen euro.

Eén van de eerste verdachten die in de cel belandde, was Maarten Stevens, topman bij Studio 100. Hij zou valse facturen hebben laten opstellen en liet die door Studio 100 betalen aan vennootschappen, om het geld vervolgens naar een privérekening te schuiven. Met dus miljoenen aan schade tot gevolgd voor het bedrijf achter onder meer Samson & Gert, Kabouter Plop en Mega Mindy.

Dirk F. was volgens het onderzoek de man die de valse facturen opstelde en het geld overmaakte naar Stevens, in ruil voor een commissie van 10%.

Corrigeer

MEER NIEUWS