Opnieuw ophef rond doping in atletiek: ex-wereldkampioen verspringen en zilveren medaillewinnaar in Rio, geschorst

Opnieuw ophef rond doping in atletiek: ex-wereldkampioen verspringen en zilveren medaillewinnaar in Rio, geschorst

Foto: AP

De Athletics Integrity Unit (AIU) heeft vrijdag verspringer Luvo Manyonga voorlopig geschorst. De 30-jarige Zuid-Afrikaan, wereldkampioen in 2017 en zilveren medaillewinnaar in Rio in 2016, geldt als een grote naam in de atletiekwereld. Hij beging fouten met zijn whereabouts.

LEES OOK.Sneller, hoger, vuiler: de dopingbeerput in de atletiek is in 2020 alleen maar groter geworden

Of Manyonga zijn whereabouts slecht heeft ingevuld, dan wel niet op het juiste moment op de juiste plaats was, is niet duidelijk. De AIU liet alleen weten dat hij voorlopig geschorst is wegens ‘whereabouts failures’.

Een definitieve straf volgt pas na een volwaardig onderzoek. In totaal zijn er nu al vier wereldkampioenen atletiek van de jongste twee WK’s geschorst voor missers met hun whereabouts: de Amerikaan Cristian Coleman, de Bahreinse Salwa Eid Nasser, de Keniaan Elijah Manangoi en nu dus ook Manyonga. Nasser is ondertussen wel vrijgesproken, maar de AIU gaat nog in beroep bij het sporttribunaal TAS.

AIU schorste vrijdag ook de 24-jarige Keniaanse 800 meterloper Alfred Kipketer, ook al voor ‘whereabouts failures’. Hij is de juniorenwereldkampioen van 2014 en haalde twee jaar later in Rio de olympische finale.

(belga)

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.