Kinderen met beperking niet langer uren op bus naar school. Rune (7) is één van hen

Kinderen met beperking niet langer uren op bus naar school. Rune (7) is één van hen

De trekkers van dit proefproject inclusieve kinderopvang: Nathalie Keuppens (Ferm), Dennenhof-directeur Goede Van Hove, schepen Kathleen Krekels en Tulsi Celie (Ferm). Foto: JAA

Schilde / Schoten / Brasschaat / Ranst -

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil iets doen aan de ellenlange busritten die leerlingen in het buitengewoon onderwijs al te vaak moeten ondergaan. Openluchtschool Dennenhof fungeert dankzij een proefproject inclusieve kinderopvang voor en na schooltijd als een soort ‘hub’ voor haar eigen en andere leerlingen. Samen met hun ouders kunnen die nu comfortabeler aan de schooldag beginnen.

Basisschool Dennenhof aan de Rentfort in Schilde bestaat bijna zestig jaar en heeft een sterk onderwijsaanbod voor kinderen van 3 tot 13 jaar oud die kampen met uiteenlopende beperkingen zoals autisme, gedrags- en emotionele stoornissen.

“Slechts twee van onze 122 leerlingen komen uit de eigen gemeente”, verrast directeur Goedele Van Hove. “De anderen komen van heinde en ver. Ze wonen in Kallo, Berendrecht, Wuustwezel, Nijlen, Grobbendonk,… Het buitengewoon onderwijs heeft geen traditie in voor- en naschoolse opvang. De leerlingen worden met de bus onder begeleiding opgehaald en vaak pas na een hele omzwerving door de regio hier afgezet.”

Net die lange busritten zijn al langer een steen des aanstoots. “Sommige van onze kinderen moeten om al 6u30 opstappen om hier pas om 8u30 door de schoolpoort te wandelen. Heel goed dat de minister hier iets wil aan doen”, aldus Van Hove.

Concreet werd met De Lijn en haar onderaannemers een meer leefbaar systeem van vaste op- en afstapplaatsen uitgedokterd. Door niet meer altijd tot aan de voordeur van ieder kind te rijden, wordt al heel wat tijd gewonnen. In Dennenhof wordt daar nu inclusieve voor- en naschoolse opvang aan toegevoegd in samenwerking met de grote landelijke organisatie Ferm.

Intakegesprek

“Onze speciaal voor deze opdracht opgeleide kinderbegeleiders zijn elke ochtend al om 7u30 present”, zegt Tulsi Celie, regiomanager bij Ferm. “We voeren voor elk kindje een intakegesprek met de ouders en weten dus wat de speciale aandachtspunten zijn. In tegenstelling tot de gewone opvang, kan je hier haast spreken van individuele begeleiding. ’s Avonds kunnen de kinderen onder de vleugels van onze meisjes blijven tot 18u.”

“Zo krijgen ouders veel meer vrijheid en mogelijkheden om hun zoontje of dochtertje zelf naar school te brengen of af te halen, want de combinatie met het eigen werk is niet altijd evident”, pikt schepen en Vlaams Parlementslid Kathleen Krekels (N-VA) in. “Belangrijk om weten: in Dennenhof, waar dit proefproject sinds september loopt, zijn ook leerlingen van andere scholen welkom. De bus passeert hier dan om hen na een korte rit in de eigen school af te zetten. Onder meer enkele kinderen van Zonnebos maken al gebruik van deze functie.”

Rune

De ouders van Rune Kenens (7) uit Oelegem stonden de voorbije jaren voor de verscheurende keuze. “Rune meegeven met de ‘busjuf’ waarna hij minstens drie uur onderweg zou zijn of de schoonmoeder optrommelen uit het verre Diegem om hem naar school te brengen”, vertelt papa Geert. “Rune zelf pas om 8u30 afzetten in Dennenhof zit er voor mezelf noch mijn echtgenote niet in door onze werkverplichtingen. Ik ben heel blij dat er nu een oplossing is. We zetten Rune gewoon vroeger af en hij heeft het helemaal naar zijn zin bij die begeleiders van Ferm. Die 1,06 euro per half uur nemen we er graag bij. Hopelijk kan dit proefproject bestendigd worden.”

Schepen Kathleen Krekels zegt dat de evaluatie nog moet volgen, maar is zelf voorstander om de inclusieve kinderopvang ook na het wegvallen van de middelen van de Vlaamse overheid te blijven ondersteunen vanuit de gemeente.

Kinderen met beperking niet langer uren op bus naar school. Rune (7) is één van hen
Rune voelt zich helemaal in zijn sas op Dennenhof, zeker nu hij ook voor en na de schooluren in de watten wordt gelegd door de inclusieve begeleiders van Ferm. Foto: JAA

Website gemeente Schilde over proefproject leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio