Judoka Matthias Casse verdedigt titel op de Masters: “Vertrouwen dat ik iedereen in de wereld kan verslaan”

Judoka Matthias Casse verdedigt titel op de Masters: “Vertrouwen dat ik iedereen in de wereld kan verslaan”

Foto: EPA-EFE

Judoka Matthias Casse, één van onze belangrijkste medaillekandidaten op de Olympische Spelen, begint dinsdag aan zijn laatste rechte lijn richting Tokio. De nummer één van de wereld bij de mannen -81kg verdedigt dan in Doha zijn titel op de Masters.

Matthias Casse spreekt ons toe via Zoom met een rood polsbandje om de arm in beeld. “Dat bandje kreeg ik meteen om toen ik vannacht in het hotel arriveerde”, zegt de 23-jarige beer uit Hemiksem. “Pas als de Covid-test negatief is krijg ik een groen bandje en mag ik mijn hotelkamer verlaten.” Ook in Qatar zijn de coronamaatregelen scherp. Het zal nog enkele maanden de realiteit zijn waarmee Casse en zijn collega’s geconfronteerd zal blijven worden. Op zijn minst tot hij gevaccineerd is. “Hoe rapper, hoe liever. Er zijn misschien atleten die erover twijfelen, maar ik ga mij zeker laten vaccineren. Ik studeer zelf chemie en als wetenschapper heb ik een goed gevoel bij het vaccin.”

Judoka Matthias Casse verdedigt titel op de Masters: “Vertrouwen dat ik iedereen in de wereld kan verslaan”

Ondertussen zet het Internationaal Olympisch Comité druk op alle landen om hun olympische atleten zo snel mogelijk te laten vaccineren en hoopt ook het Belgisch Olympisch Comité dat onze atleten voor Tokio voorrang krijgen in het vaccinatieproces. “Ik ben natuurlijk niet neutraal, dus ik ga niet zeggen of we voorrang moeten krijgen. Ik wacht af en laat de beslissing aan de mensen die daarover moeten beslissen. Het is wel zo dat je op dit moment een ongelijk speelveld krijgt tussen verschillende landen. Er zijn landen waar de atleten al sneller gevaccineerd zullen worden. Net zoals je nu al landen hebt waar de maatregelen anders zijn. Zo kunnen de Russische judoka’s in groepen van vijftig trainen, terwijl in onze bubbel van vijf moeten blijven. Dat is een voordeel van hen. Maar dan is het aan mij om creatief te zijn en ervoor te zorgen dat ik hen kan verslaan. Ik focus liever op wat ik zelf kan controleren.”

Tot dan is het ook voor Casse hopen dat hij niet besmet zal geraken met corona. In onze krant liet vorige week weten dat maar liefst 20% van alle Belgische olympiërs al besmet geraakte met het virus. “Ik zit daar wel mee in mijn achterhoofd, maar ik heb geen schrik. Ik heb extreem voorzichtig en verwacht hetzelfde van de andere personen in mijn bubbel.”

“Ik heb nu opnieuw het vertrouwen dat ik iedereen in de wereld kan verslaan”

Die bubbel voerde Casse onlangs tot op stage in Oostenrijk. “Daar heb ik vier dagen getraind met judoka’s uit onder meer Zweden, Slovenië en Kroatië. Niet de sterkste judolanden, maar ik heb mij goed geamuseerd en het is belangrijk dat ik ook eens tegen andere stijlen vecht. De eerste dag vond ik mijn ritme niet, maar op het einde liep het wel perfect. Ik heb nu opnieuw het vertrouwen dat ik iedereen in de wereld kan verslaan.”

Judoka Matthias Casse verdedigt titel op de Masters: “Vertrouwen dat ik iedereen in de wereld kan verslaan”
Foto: EPA-EFE

Twee maanden geleden pakte Casse nog brons op het Europees Kampioenschap, toch geen ontgoocheling hoewel hij er zijn Europese titel verloor. “Natuurlijk had ik sommige dingen beter kunnen doen, maar het was mijn eerste competitie in maanden. Het EK heeft mij vooral gekalmeerd. Ik kan het nog. Ik heb er ook veel uit geleerd en vertrouwen uitgeput.”

“Negentig procent”

Dat vertrouwen zal van pas komen. Matthias Casse is titelhouder op de Masters, die deze week in Doha (Qatar) worden georganiseerd. Daar komt hij 36 van de sterkste judoka’s ter wereld tegen. Alleen op het WK zijn er nog meer punten te verdienen dan op de Masters. “Een makkelijke loting bestaat hier niet. Maar ik verwacht geen verrassingen. Ik ken alle deelnemers, mijn coach Mark van der Ham is mee… Het is belangrijk dat ik hier weer zo veel mogelijk verschillende concurrenten kan vastpakken en voelen met het oog op de Spelen. En ze nadien te herbekijken. Al mijn toernooien de komende maanden staan in het teken van Tokio. Ik ben nu nog geen honderd procent, eerder negentig procent. Dit toernooi komt nog iets te vroeg om van een generale repetitie te spreken.”

Na Doha volgt voor Casse tot Tokio elke maand nog één groot toernooi: de Grand Slam van Tel Aviv (18/02), de Grand Slam van Tashkent (05/03), het EK in Lissabon (15/04), de Grand Slam van Parijs (08/05) en het WK in Boedapest (06/06). Zal hij op einde van dat rijtje toptoernooien nog nummer één van de wereld zijn? “Dat is geen doel op zich, maar het zou wel mooi zijn. Ik kan nog maximum naar de tweede plaats op de wereldranglijst zakken en dat is geen enkel verschil voor de loting op de Olympische Spelen, waar de top-acht sowieso beschermd is.”

Judoka Matthias Casse verdedigt titel op de Masters: “Vertrouwen dat ik iedereen in de wereld kan verslaan”
Corrigeer