Vrees voor nieuwe, gewapende rellen tijdens inauguratie Biden nu onrustwekkende details over bestorming Capitool uitlekken

 

 ©  REUTERS

Bron: CNN, The Guardian, NBC

De situatie aan het Capitool op woensdag was veel ernstiger dan eerst gedacht. De politie vond ter plaatse een truck volgestouwd met wapens en bommen. En een man met jachtgeweer dook op aan het Capitool “om parlementsvoorzitter Nancy Pelosi neer te knallen”. Voor de inauguratie van Joe Biden op 20 januari worden de veiligheidsmaatregelen gevoelig opgedreven. Zeker nu er onrustwekkende oproepen circuleren tot nieuwe, gewapende protesten.

De Amerikaanse hoofdstad Washington DC bevindt zich officieel nog altijd in een noodtoestand. Naarmate het onderzoek over de bestorming van het Capitool vordert, wordt stilaan meer en meer duidelijk hoe ernstig en explosief de situatie woensdag wel was. Dat er uiteindelijk ‘maar’ vijf doden vielen, lijkt een klein mirakel.

Wapens en bommen

Een truck tjokvol wapens en bommen stond uren in de buurt van het Capitool geparkeerd vooraleer de politie die kon opmerken. De truck werd uiteindelijk gevonden tijdens de grootschalige sweep nadat de bestorming van het Capitool onder controle was. De eigenaar van de truck, een man uit Alabama, werd ondertussen aangehouden.

Nog een andere man kwam al een dag eerder naar de hoofdstad afgezakt. Hij had vrienden laten weten dat hij Pelosi wilde neerschieten of omver rijden. Dat de man zijn plannen reëel waren blijkt uit het feit dat hij een jachtgeweer met honderden kogels bij had. In tegenstelling tot grote delen van Amerika waar wapenbezit toegelaten is, is Washington DC een uitzondering. In de stad gelden zeer strikte regels rond wapens.

Parlementslid

Dertien mensen werden ondertussen in staat van beschuldiging gesteld voor federale misdrijven en aangehouden. Die lijst zal naar alle waarschijnlijkheid nog aangroeien. Onder hen ook een lokaal parlementslid uit West Virginia: Derrick Evans. En Richard Barnett, de man die kon doordringen tot de kantoren van Pelosi en gefotografeerd werd in haar bureaustoel.

 

 ©  AFP

“Tweede ronde” tijdens inauguratie Biden

Voor de effectieve inauguratie van de verkozen president Joe Biden worden de veiligheidsmaatregelen dan ook ferm opgeschaald. Het meest zichtbare nu al: een hoog ondoordringbaar hek werd rond het Capitool geplaatst. Meer dan 6.200 agenten uit de Nationale Garde zullen afzakken naar de stad. Door de pandemie zullen er wel veel minder mensen aanwezig mogen zijn. Normaal zijn er zo’n 200.000 mensen die van dichtbij de ceremonie bijwonen, dat zal nu zo’n 3.000 zijn. Alle 3.000 zullen ook deftig gescreend worden op voorhand.

En dat lijkt allesbehalve een overbodige luxe. Op online platformen zoals Parler, Gab en TheDonald die populair zijn in rechts-extremistische kringen en gretig gebruikt worden door de aanhangers van Trump, circuleren oproepen om opnieuw gewapend af te zakken naar de inauguratie. Het taalgebruik is zo expliciet en gewelddadig dat Google afgelopen nacht al liet weten nieuwe downloads van de Parler-app - een alternatief voor Twitter - onmogelijk te maken.

“Velen van ons zullen terugkeren op 19 januari, met wapens … We zullen met zo veel zijn dat het leger noch de politie ons kunnen tegenhouden”, klonk het bij een anonieme gebruiker op Parler. “Ronde 2 op 20 januari. Deze keer geen genade”, luidde het dan weer op TheDonald.

“Je buurman kan gevaarlijk zijn”

Erg verontrustend allemaal, vindt Michael Chertoff. De voormalige minister van Binnenlandse Veiligheid moest onder George W. Bush de inauguratie van de eerste zwarte president Barack Obama veilig laten verlopen. Hij vindt de gevaren moeilijk in te schatten.

“De bedreigingen nu zijn van een totaal andere orde. Vroeger moesten we onze focus leggen op de buitenlandse dreigingen van terroristen. Nu komt dreiging van binnenin. Deze mensen zijn gevoed met samenzweringstheorieën en ideologisch extremisme. Het zijn dus heel uiteenlopende profielen die je niet in een oogopslag eruit kan halen. Je buurman kan bij wijze van spreken een gevaar zijn.”

Ook als de inauguratie achter de rug is, waarschuwt Chertoff voor problemen. “Het zal ervan afhangen hoe actief Trump blijft in de coulissen. Maar hij zal extreemrechts en samenzweerders blijven opjutten.”

 (nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Bestorming Capitool

Video

Keuze van de redactie