Vlaams geld voor Antwerpse klimaatprojecten op Slachthuissite en in deSingel

Vlaams geld voor Antwerpse klimaatprojecten op Slachthuissite en in deSingel

Foto: Eline Ros

Antwerpen / Deurne / Berchem -

Verwarmt warmte uit afvalwater vanuit de zuivering van Aquafin in Deurne over enkele jaren de Slachthuissite? Het is – naast een betere isolatie voor kunstencentrum DeSingel – een project dat Vlaamse klimaatsubsidies krijgt.

“Afvalwater is redelijk warm, met een temperatuur tussen de 10 en 25 graden”, zegt Ivo Verschueren van Aquafin. “Met een warmtepomp kunnen we warmte uit het gezuiverde water halen en daarmee een warmtenet op 65 graden brengen, dat de huizen dus opwarmt.”

“Al is het nog niet helemaal zeker dat het warmtenet er komt. Er wordt ook nog nagedacht over een beo-veld (een soort lokale geothermie, red.), met vrij ondiepe putten tot 100 meter onder de grond. Tegenover een warmtenet heeft dat het voordeel dat je in de zomer ook koel water uit de grond onder de vloer kan laten stromen, zodat een huis afkoelt. Of het kan een combinatie van de twee worden. Dat is aan de stad Antwerpen om daarover te beslissen.”

Lobroekdok

Een warmtenet heeft in principe ook als voordeel dat het gezuiverde afvalwater op een lagere temperatuur terug in het Lobroekdok komt. “Dat is normaal gezien goed voor het leefmilieu, al zal het in het Lobroekdok wellicht niet veel verschil opleveren.”

Het warmtenet zou zo’n 2.500 woningen kunnen verwarmen, en voor de ‘verkoop’ van haar warmte zou Aquafin in zee gaan met Fineg. Volgens Verschueren heeft de zuivering in Deurne nog veel meer verwarmingspotentieel dan alleen de Slachthuissite. “Het voordeel van een warmtenet is alleszins dat je het makkelijk kunt opschalen. Bijvoorbeeld de herontwikkeling van de Stuivenbergbuurt zou mee kunnen worden genomen.”

DeSingel

Een tweede project, goed voor ruim 300.000 euro aan subsidies, gaat naar kunstencentrum DeSingel. Die gaat het geld inzetten voor onder meer superisolerende beglazing en extra dakisolatie, geeft technisch directeur Paul Vermeir aan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio