Denise (87) is eerste gevaccineerde Gentenaar: “Ik voel me op slag 20 jaar jonger”'

Denise (87) is eerste gevaccineerde Gentenaar: “Ik voel me op slag 20 jaar jonger”'
Gent / Drongen -

Denise De Grave is vanochtend in het woonzorgcentrum Leiehome als eerste Gentenaar ingeënt tegen covid-19. “Spreken we samen af op de Gentse Feesten?”, vroeg ze nadien aan burgemeester De Clercq, die haar kwam feliciteren.

Een uur voor de prik zat Denise al helemaal opgekleed en geschminkt in haar kamer in wzc Leiehome in Drongen-Baarle. Ze wist dat zij de eer had om de Gentse vaccinatiecampagne op gang te trappen en dat burgemeester Matthias De Clercq (Open VLD) en schepen van Gezondheid Rudy Coddens (S.PA) aanwezig zouden zijn.

Om 10 uur was het zo ver en kreeg ze de prik van de arts van het home. “Ik voel me twintig jaar jonger”, lachte Denise , die al 6 jaar in het rusthuis verblijft en daar twee jaar geleden haar man verloor. “Ik ken u, hoor”, zei ze tegen de burgemeester. “Spreken we af op de Gentse Feesten?”

Denise, die haar hele leven gewerkt heeft als naaister en in Mariakerke heeft gewoond, had ook nog een boodschap voor de Gentse bevolking: “Jullie moeten luisteren naar de regels en een mondmasker dragen. Dan kunnen we binnenkort weer op restaurant gaan en shoppen.”

Denise (87) is eerste gevaccineerde Gentenaar: “Ik voel me op slag 20 jaar jonger”'
Denise met de burgemeester: “Gaan we deze zomer samen naar de Gentse Feesten,” Foto: fvv

Coronaboom

Na Denise volgen vandaag alle 170 bewoners van Leiehome. “Het ziet ernaar uit dat we zes dosissen uit een flacon zullen kunnen halen”, zegt directeur Filip Maertens. “Dat zou betekenen dat we ook nog 35 personeelsleden meteen kunnen inenten.”

Leiehome heeft zijn deel van de coronamiserie gehad. “In de eerste lockdown zijn we gespaard gebleven van besmettingen maar in oktober sloeg het virus volop toe”, zegt de directeur. “In die mate dat meer dan 50 bewoners besmet raakten. Vier, vijf mensen zijn ook overleden aan corona. Maar sinds begin december zijn we gelukkig covidvrij.”

Een van de bewoners die het virus overleefden, is Monique De Volder. “Ik heb er eigenlijk niet van afgezien”, zegt ze. “De enige symptomen bij mij waren dat ik niks meer smaakte of rook.”

Samen met drie andere bewoners van boven de 85 jaar, Rafael, Rosanne en Julien, plantte zij daarna in de mooie tuin van het wzc een boom. “Op die manier willen we een lastige periode afsluiten”, zegt directeur Maertens. “De vaantjesboom, die een opvallende bloei kent, zal op die manier voor altijd een getuige worden van wat ons allemaal is overkomen in het jaar 2020.”

Denise (87) is eerste gevaccineerde Gentenaar: “Ik voel me op slag 20 jaar jonger”'
Deze nieuwe boom wordt een permanente getuige van de bewoners en het personeel in 2020 is overkomen Foto: fvv
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN