Bitcoiner heeft nog twee kansen om zijn wachtwoord te raden of hij is 200 miljoen euro voorgoed kwijt

Bitcoiner heeft nog twee kansen om zijn wachtwoord te raden of hij is 200 miljoen euro voorgoed kwijt

Stefan Thomas Foto: Belga, Reuters

200 miljoen euro. Zoveel zijn de bitcoins op de harde schijf van een Duitse computerprogrammeur waard. Er is slechts één probleem: de man is zijn wachtwoord vergeten.

Stefan Thomas is een Duitse computerprogrammeur die in San Francisco werkt. Tien jaar geleden kreeg hij 7.002 bitcoins cadeau nadat hij een video had gemaakt waarin hij uitlegt hoe cryptomunten werken. Dat geschenk was toen ongeveer 34.000 dollar waard, maar Thomas bewaarde de munten in zijn “digitale portefeuille” op een harde schijf, en vergat hun bestaan.

LEES OOK. Vlamingen getuigen over hun ervaringen met bitcoin: “Mijn eerste bitcoins zouden nu 630.000 euro waard zijn, maar ik verruilde ze” (+)

Een decennium later zijn de bitcoins in kwestie maar liefst 240 miljoen dollar (een kleine 200 miljoen euro) waard. Eén probleempje: Thomas is het paswoord van zijn harde schijf vergeten… Tweede probleempje: het gaat om een zwaarbeveiligde IronKey-schijf, die zichzelf na tien foute pogingen om het juiste paswoord in te geven, volledig en onherroepelijk versleutelt.

“Ik heb al acht pogingen gedaan, met mijn acht meestgebruikte paswoorden”, vertelt Thomas. “Allemaal foutief. Ik lig geregeld in bed eraan te denken. En dan sta ik op en ga ik naar mijn computer met een nieuwe strategie. Om weer te falen. En dan slaat de wanhoop toe.”

Al is er misschien hoop: nadat Thomas zijn verhaal deed aan de New York Times kreeg hij een bericht van Alex Stamos, een beveiligingsexpert van de Universiteit van Stanford, die zei dat hij het paswoord binnen de zes maanden kon kraken… in ruil voor tien procent van het fortuin.

Volgens het gespecialiseerde bedrijf Chainalysis staat er wereldwijd 20 procent van de 18,5 miljoen bestaande bitcoins op verloren harde schijven. Zo gooide de IT’er James Howells uit Wales in 2013 een harde schijf met 7.500 bitcoins weg. Die waren toen 4,5 miljoen euro waard, nu zouden ze zelfs 205 miljoen euro waard zijn.

Corrigeer

MEER NIEUWS