Volgens de dokters moest ze haar droom opbergen, maar Britse die twee vingers en drie tenen mist staat toch op Australian Open

Volgens de dokters moest ze haar droom opbergen, maar Britse die twee vingers en drie tenen mist staat toch op Australian Open

Foto: PRESSE SPORTS

Dokters vertelden op haar achtste dat ze nooit deftig zou kunnen tennissen. Maar toch kwalificeerde Francesca Jones zich dinsdag voor het eerst voor de Australian Open. Dat deed de 20-jarige Britse tennisster ondanks een zeldzame aandoening waardoor ze met twee vingers en drie tenen minder geboren werd.

Dat Francesca Jones over drie weken voor het eerst in haar carrière op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi staat, mag gerust een medisch mirakel genoemd worden. Francesca werd geboren met het zeldzame Ectrodactyly Ectodermal Dysplasia Syndroom. Daardoor heeft ze aan elke hand maar drie vingers en een duim en mist ze drie tenen. Bovendien is haar rechterhand nota bene haar tennishand - kleiner dan normaal.

Op haar achtste vertelden specialisten dan ook dat het compleet zinloos was om haar tennisdroom verder te zetten omdat het onmogelijk zou zijn om het ooit als prof te maken. Ze kon haar racket onvoldoende stevig vasthouden - ze had een speciaal handvat nodig - en omdat ze maar drie tenen had aan haar dominante rechtervoet verloor ze regelmatig haar evenwicht. Tot jolijt van haar leeftijdsgenootjes. Maar de kleine Francesca was een vechtertje en liet zich niet ontmoedigen. Op haar negende trok ze helemaal in haar eentje naar Barcelona om te gaan leven en trainen in de wereldvermaarde Sánchez-Casal academie waar ooit ook Kuznetsova, Murray, Dimitrov en Hantuchova school liepen.

Ondertussen liet ze zich ontelbare keren opereren aan haar handen. “Veel mensen zeiden me dat ik mijn racket niet eens deftig kon vastpakken en scholden me uit. Dat motiveerde me alleen maar meer”, blikt Jones terug. “Als iemand op je acht jaar tegen je zegt dat je iets niet kunt, denk ik dat de meeste mensen zak en as zouden zitten, maar ik wou gewoon hun ongelijk bewijzen. Dat heeft me gevormd tot de persoon die ik ben. En als ik nog eens geopereerd moet worden, dan moet dat maar. Ik zou alles doen om te geraken waar ik wil.”

Die vechtlust is ook terug te vinden op het tenniscourt. Jones tennist met een typisch verbeten en expressieve stijl. Ondanks haar belemmeringen beweegt ze goed en haar spel is erg fysiek. Vooral met haar forehand kan ze tegenstreefsters flink pijn doen, ook al slaat ze die met een lichtere racket. Een resem operaties zetten de voorbije jaren nog een rem op haar groei, maar de voorbije maanden lijkt ze stilaan echt door te breken in het internationale circuit. In augustus versloeg ze voormalig Wimbledon-finaliste Sabine Lisicki en ondertussen steeg ze naar de 241e plaats op de wereldranglijst.

Dinsdag was er dan die echt grote mijlpaal. Door de Chinese Jia Jing met duidelijke 6-0 en 6-1 te kloppen in de laatste voorronde van de Australian Open staat ze voor het eerst op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi. “Wat een geweldig verhaal. Veel geluk in Australië”, wenste Kim Clijsters haar al enthousiast via twitter toe.

Jones mag haar koffers pakken voor Melbourne en zal op het eerste grandslamtoernooi van het jaar allicht nog extra in de picture lopen. “Ik vind het niet erg dat ik door mijn beperking door de buitenwereld gedefinieerd word, want ik ben er eigenlijk best trots op. Ik speel het spel met andere kaarten dan mijn tegenstanders, maar dat wil niet zeggen dat ik met die kaarten niet kan winnen. De belangrijkste reden waarom ik grootste dingen wil bereiken in het tennis, is om met mijn verhaal mensen te inspireren. Ik zou het geweldig vinden om een positieve impact te hebben op jongeren die in een vergelijkbare situatie als mij zitten. Ik wil hen tonen dat je alles kan bereiken wat je maar wil. En dat je niet hoeft afgeschrikt te worden door wat anderen zeggen. Dat hoeft niet per se in de sport te zijn.”

Volgens de dokters moest ze haar droom opbergen, maar Britse die twee vingers en drie tenen mist staat toch op Australian Open
Foto: BELGAIMAGE
Volgens de dokters moest ze haar droom opbergen, maar Britse die twee vingers en drie tenen mist staat toch op Australian Open
Foto: BELGAIMAGE
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.