Betoging voor Ibrahima ontspoort volledig: agent raakt zwaargewond, meer dan 100 arrestaties

Betoging voor Ibrahima ontspoort volledig: agent raakt zwaargewond, meer dan 100 arrestaties

De politie was massaal aanwezig in de Noordwijk. Foto: rdb

Schaarbeek / Sint-Joost-ten-Node -

In de Noordwijk was het woensdag behoorlijk onrustig door een betoging aan het politiecommissariaat. Zo’n 500 actievoerders kwamen er samen om er hun ongenoegen te uiten over het naar hun mening verdachte overlijden van Ibrahima B. (23). Na een dik uur was het hek van de dam toen een deel van de beweging uit was op een confrontatie met de politie. De interventies zijn momenteel nog steeds aan de gang. Eén politievrouw werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, in totaal waren er 116 arrestaties.

LEES OOK.Advocaat van familie Ibrahima: “Agenten lieten hem liggen nadat hij bewusteloos van zijn stoel was gevallen”

Ondanks een videoboodschap van de broer van Ibrahima op dinsdagavond is de betoging van een dag later toch ontspoord. Rond 15 uur kwamen er toch zo’n 500 mensen opdagen aan het politiecommissariaat vlakbij het Noordstation. Daar hadden ze toestemming voor gekregen van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (PS), al vroeg die wel het aantal beperkt te houden tot 100 betogers.

Aanvankelijk hadden de organisatoren van de betoging de touwtjes strak in handen, hoewel dat niet geheel coronaproof situaties met zich meebracht. Zo werden de actievoerders grotendeels van het kruispunt gehouden met een mensenketting zodat het verkeer toch nog enigszins kon passeren.

Grimmig

‘Police partout, justice nulle part’ of ‘Police assassins’ zette niet veel later de toon van de betoging om. De actievoerders waren nochtans komen betogen omdat ze meer duidelijkheid eisen omtrent het overlijden van Ibrahima, zaterdagavond in het bewuste politiecommissariaat. Ze plaatsen ernstige vraagtekens bij het optreden van de agenten.

LEES MEER. Alleen maar conflicten, miserie en veel wantrouwen: waar het misgaat tussen de politie en jeugd van Brussel

(Lees verder onder de foto)

Betoging voor Ibrahima ontspoort volledig: agent raakt zwaargewond, meer dan 100 arrestaties
Foto: rdb

Ondanks de oproep om vreedzaam te komen betogen, sloeg de sfeer na een dik uur helemaal om. Enkele jongeren, die duidelijk uit waren op een confrontatie met de politie, probeerden zich af te scheiden en onder de brug van het Noordstation verder de straat op te trekken. Ze werden meteen ingesloten door de politie, die massaal opgesteld stond in de omgeving.

Brandstichtingen

Vervolgens zochten de amokmakers een uitweg via het Sint-Lazarusplein. Op hun weg gooiden ze met werfmateriaal en stenen richting agenten en hun voertuigen. Daarbij werden ook enkele politiewagens vernield. Opvallend: een deel van de actievoerders waren duidelijk niet opgezet met de vernielingen die werden aangebracht door de relschoppers. Ze gingen zwaar in de clinch en het kwam her en der zelfs tot vechtpartijen. Uiteindelijk werden de meeste relschoppers buitengesloten door de vreedzame betogers.

(Lees verder onder de foto)

Betoging voor Ibrahima ontspoort volledig: agent raakt zwaargewond, meer dan 100 arrestaties
Foto: rdb

Toen ook de politie aan het Sint-Lazarusplein opdaagde met twee waterkanonnen, werd iedereen terug de Brabantstraat ingedrongen. Zo ging het steeds verder richting het Liedtsplein. Het waterkanon werd ook meermaals ingezet, al was het soms om kleine afvalbrandjes te blussen. Ook enkele etalages van winkels in de Brabantstraat liepen schade op en straatmeubilair werd vernield. De politie isoleerde met mondjesmaat de relschoppers en pakte hen ook op.

Agente zwaargewond

Eén zeventienjarige betoger zou ook gewond zijn geraakt en naar het ziekenhuis zijn gebracht. Een tweede wijkcommissariaat vlakbij aan het Liedtsplein werd dan weer bekogeld met stenen en er werd ook brand gesticht aan het gebouw.

Als klap op de vuurpijl dook de wagen van Koning Filip - te herkennen aan nummerplaat “1” - plots op te midden de rellen op het Liedtsplein. Hij was op weg van het Paleis in Brussel - zijn werkplek - naar het Kasteel van Laken - waar hij woont. Het leidde tot heel wat paniek onder de aanwezige agenten, in allerijl werd het plein ontzet waarop de wagen een u-bocht maakte en kon ontkomen. De wagen van de Koning werd bekogeld met stenen en een paaltje.

De politie bevestigde dat er drie ambulances ingeschakeld werden. Die waren voor de zeventienjarige manifestant, die werd opgevangen door de ambulanciers op het Liedtsplein. Eén vrouwelijke agent werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Zij raakte gewond aan de rug en moet in het ziekenhuis blijven. In totaal raakten vier agenten gewond. De politie heeft 112 bestuurlijke aanhoudingen verricht (waaronder 30 minderjarigen) en 4 gerechtelijke aanhoudingen.

Hoewel het woensdag zwaar uit de hand liep, verdedigde burgemeester Kir toch zijn beslissing om de betoging toe te laten. “We wisten heel goed dat mensen hiervoor zouden bijeenkomen, met of zonder toestemming, het was dus beter om een oogje in het zeil te houden.”

“Relschoppers zullen niet vrijuit gaan”

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) veroordeelt de rellen die woensdag in Brussel plaatsvonden, na de manifestatie voor de overleden Ibrahima Barrie. De relschoppers zullen niet vrijuit gaan, verzekert hij op Twitter. “Onder geen enkel beding kunnen we aanvaarden wat er vandaag in Schaarbeek gebeurde. Onderzoeken zijn volop bezig. Meer dan 100 mensen zijn gearresteerd. Relschoppers zullen niet vrijuit gaan”, aldus de minister.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio