Tine De Caigny (Anderlecht) troeft Tessa Wullaert af en wint haar eerste Gouden Schoen

Video: Belga

Tine De Caigny won haar eerste Gouden Schoen. De Red Flame van Anderlecht haalde het voor twee ploegmaats: drievoudig winnares Tessa Wullaert en Kassandra Missopo. Janice Cayman (Lyon) werd vierde. Laura Deloose (ook Anderlecht) werd vijfde.

LEES OOK. Na tien jaar eindelijk prijs: Lior Refaelov (Antwerp) wint Gouden Schoen

De Caigny hielp Anderlecht vorig seizoen aan de zevende Belgische titel, maar heeft haar Gouden Schoen in de eerste plaats toch te danken aan haar prestaties bij de Red Flames, die ze als topschutter naar kwalificatie voor het EK loodste. In 2020 stond de aanvalster nog zes keer aan het kanon bij de Flames, twee van die treffers had ze voorbehouden voor het beslissende duel tegen Zwitserland (4-0). Voor De Caigny wordt het in Engeland haar tweede EK: ook in 2017 in Nederland was ze van de partij, maar dan als middenveldster. “Ik ben trots op die goals”,reageerde kersverse Gouden Schoen. “Je wil er staan op de belangrijke momenten en dat is me gelukt. Ik scoorde ook toen ik op het middenveld stond, vaak met het hoofd. Nu ben ik blij dat ik in de spits sta. Daar kan ik belangrijk zijn voor het team. Ik voel me meer en meer een echte spits. Ik sta er nu iets langer dan een jaar. Ik sta er graag en doe mij ding wel.”

De Caigny speelde in het verleden al eens in Noorwegen, maar keerde terug naar eigen land. “Anderlecht doet alles aan vrouwenvoetbal. De weg is nog lang, maar ik zit hier goed. De ambitie is om de dubbel te pakken. Daarna heb ik nog tien jaar carrière voor mij. Ik heb zeker de ambitie om nog in het buitenland te spelen. Duitsland, Frankrijk en Engeland zijn allemaal grote competities. Man City of Man United zie ik wel zitten. Maar een van de drie topcompetities is voor mij goed.”

Uitslag:

1. Tine De Caigny (Anderlecht) 289
2. Tessa Wullaert (Manchester City/Anderlecht) 250
3. Kassandra Missipo (AA Gent/Anderlecht )181
4. Janice Cayman (Olympique Lyon) 149
5. Laura Deloose (Anderlecht) 99
6. Julie Biesmans (PSV) 78
7. Elena Dhont (AA Gent/FC Twente) 60
8. Laura De Neve (Anderlecht) 58
9. Justine Vanhaevermaet (Lillestrom) 46
10. Davina Philtjens (Fiorentina/Sassuolo) 35

Tine De Caigny (Anderlecht) troeft Tessa Wullaert af en wint haar eerste Gouden Schoen
Foto: BELGA

Lukaku beste Belg in buitenland

Romelu Lukaku kreeg de prijs voor de beste Belg in het buitenland. De spits van Inter haalde het voor Kevin De Bruyne (Manchester City) en Thibaut Courtois (Real Madrid). Dries Mertens (Napoli) werd vierde, Youri Tielemans (Leicester City) vijfde.

Hans Vanaken scoort het Doelpunt van het Jaar

De treffer van Hans Vanaken voor Club Brugge in het competitieduel tegen Anderlecht is woensdag op het 67e gala van de Gouden Schoen verkozen tot Doelpunt van het Jaar.

Een vrije trap van Vormer week af op de muur, waarna de Rode Duivel in één tijd het leer op de slof nam en zo raak trof.

Ook vorig jaar werd het Doelpunt van het Jaar gescoord door een Bruggeling. Toen was dat Clinton Mata.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen