Deze vaccinatiecentra kunnen in 10 dagen klaar zijn: “Artsen, kinesisten en verpleegkundigen zijn ons testpubliek”

Deze vaccinatiecentra kunnen in 10 dagen klaar zijn: “Artsen, kinesisten en verpleegkundigen zijn ons testpubliek”

De parking van Philips in Turnhout is heel geschikt als vaccinatiecentrum, zegt Luc Op de Beeck van eerstelijnszone Kempenland. Foto: Bert De Deken

Hoogstraten / Turnhout / Ravels -

De vaccinatiecentra van de eerstelijnszone Kempenland komen op de parking van Philips in Turnhout en in de NAVO-hallen in Weelde-Statie (Ravels). Luc Op de Beeck van eerstelijnszone Kempenland hoopt dat later ook in de veiling van Hoogstraten een centrum kan komen.

De tien gemeenten van de eerstelijnszone Kempenland tellen samen 160.000 inwoners en mogen dus maar twee vaccinatiecentra openen. “Gezien de grootte van onze zone hadden we gehoopt op een derde centrum. We dringen bij de overheid nog aan om er ook een in Hoogstraten te mogen openen. Maar de opening van twee centra wordt al een zware logistieke uitdaging.”

De organisatie is complex, want er mogen geen fouten gebeuren. “We werken, wanneer we op volle toeren draaien, mogelijk met vier of vijf verschillende vaccins. Wie een eerste vaccin van de ene producent heeft gekregen, moet een tweede vaccin van dezelfde producent krijgen. Anders is die persoon mogelijk niet voldoende beschermd tegen het virus. Onze artsen stellen dat nu op punt, zodat we geen vergissingen kunnen begaan.”

Tenten en schermen

De keuze voor de parking van Philips heeft te maken met de oppervlakte en met de bereikbaarheid. “Het terrein is anderhalve hectare groot en ligt vlak bij de afrit van de E34. We kunnen de toevoer zo organiseren dat er nooit meer dan 150 auto’s op het terrein moeten parkeren. Bovendien is er een busverbinding in de onmiddellijke nabijheid. Op dit terrein moeten we wel tenten plaatsen, maar dat kan. Wie er arriveert, wacht in de auto tot hij of zij op het scherm kan lezen in welke tent het vaccin kan worden toegediend.”

In Weelde-Statie moeten geen tenten komen. “De hallen zijn 5.000 vierkante meter groot. Dat is ideaal. Ook in de veiling van Hoogstraten zouden we over grote hallen kunnen beschikken, maar daar moeten ’s ochtends nog aardbeien worden geleverd. Dat is wat lastiger te organiseren.”

Deze vaccinatiecentra kunnen in 10 dagen klaar zijn: “Artsen, kinesisten en verpleegkundigen zijn ons testpubliek”
In de NAVO-hallen in Weelde-Statie moeten geen tenten komen. “De hallen zijn 5.000 vierkante meter groot, ideaal.” Foto: Eddy Meulemans

Een werkgroep rekruteert nu de mensen die de medische verrichtingen doen. “We kunnen ook rekenen op de studenten van Thomas More. Dat is een troef. De administratieve en logistieke organisatie besteden we uit aan de evenementensector. Diverse festivalorganisatoren hebben zich al aangeboden, ook die van Graspop. We vragen prijzen op en beslissen vrijdag wie de opdracht krijgt. Het moet snel gaan, want iedereen is nu op zoek. Toiletwagens zijn bijvoorbeeld al moeilijk te vinden.”

Testpubliek

Het kan ook snel gaan. “Als we vrijdag starten, kan er tien dagen later al een centrum operationeel zijn. De overheid heeft al een paar keer geschoven met deadlines, dus daarop moeten we voorbereid zijn. Vanaf 15 februari willen we in onze vaccinatiecentra alle eerstelijnszorgers, van artsen en verpleegkundigen tot tandartsen, thuiszorgpersoneel tot kinesisten, inenten. Zij zijn ons testpubliek. Met hen kunnen we de werking nog verbeteren, zodat alles vlot verloopt als jij en ik aan de beurt zijn. We willen zeven dagen op zeven, twaalf uur per dag werken. 24 op 24, dat is praktisch niet haalbaar.”

En wat met de mensen die niet ter plaatse raken? “We onderzoeken of we mobiele teams kunnen samenstellen, de mindermobielencentrale en het busje van Orion kunnen inschakelen voor vaccinatie aan huis of vervoer naar het centrum. Ook dat is een moeilijke oefening. Uit een flacon halen we vijf of zes doses, maar die moeten dan wel snel kunnen worden toegediend.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN