Commissaris-generaal van federale politie na rellen van woensdag: “Burgers moeten emoties kunnen uiten, maar dit is onaanvaardbaar”

Commissaris-generaal van federale politie na rellen van woensdag: “Burgers moeten emoties kunnen uiten, maar dit is onaanvaardbaar”

Foto: BART DEWAELE

“Ik begrijp dat burgers hun ongenoegen kenbaar willen maken, maar de manier waarop is compleet onaanvaardbaar”: dat heeft Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie, gereageerd op de rellen van woensdag in Brussel. Hij deed de uitspraken bij RTBF. Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en politievakbond VSOA veroordelen het geweld met klem.

De wake voor de overleden Ibrahima Barrie (23), die afgelopen weekend overleed na opgepakt te zijn door de politie, liep woensdag zwaar uit de hand in Brussel. De trieste balans: 116 arrestaties, vijf gewonde agenten, één gewonde betoger, zes beschadigde auto’s, brand aan het commissariaat en schade aan enkele gebouwen waaronder een school.

LEES OOK. Hoe een wake opnieuw uitmondde in rellen in Brussel waarbij zelfs de koning ontzet moest worden

De commissaris-generaal van de federale politie, Marc De Mesmaeker, noemt wat er zich afspeelde “compleet onaanvaardbaar”. “Ik begrijp wel dat de burgers hun emoties bij het overlijden willen uiten, maar dit is niet de manier”, zei hij donderdag bij RTBF. “Justitie moet diegenen die beschadigingen hebben aangericht en agenten verwond hebben voor de rechtbank brengen. Dat moet ernstig gebeuren, zoals ook het onderzoek naar de tragische dood van Ibrahima serieus moet worden genomen. Het is in ieders belang dat de waarheid aan het licht komt, onder meer om te bepalen of meneer X of mevrouw Y wel nog een plaats heeft bij de politie.”

De Mesmaekers zegt een voorstander te zijn van bodycams. “Omdat ze onze agenten aansporen tot voorzichtigheid en omdat de burgers weten dat hun daden gefilmd worden. Ik heb gevraagd om er een budget voor vrij te maken.”

Een politie waar de burger geen vertrouwen in heeft is voor de commissaris-generaal “geen echte politie”. “En er is inderdaad een vertrouwensprobleem in bepaalde grote steden. Daar moeten we de dialoog aangaan met alle betrokkenen. We gaan dit jaar een veiligheidsmonitor lanceren, een onderzoek dat het vertrouwen in de politie zal meten.”

VSOA VS. Emir Kir en Annelies Verlinden

Politievakbond VSOA trekt fel van leer op Twitter. éTerwijl de coronarichtlijnen worden verlengd tot 1 maart loopt in Brussel een toegelaten manifestatie alweer uit de hand en wordt de politie bekogeld met stenen en molotovcocktails”, tweet de vakbond. “Wat vinden jullie hiervan mevrouw Annelies Verlinden en meneer Emir Kir?”

Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) veroordeelde de rellen gisteravond. “Onder geen enkel beding kunnen we aanvaarden wat er vandaag in Schaarbeek gebeurde. Onderzoeken zijn volop bezig. Meer dan 100 mensen zijn gearresteerd. Relschoppers zullen niet vrijuit gaan”, schreef hij op Twitter.

Vier personen opgepakt voor brandstichting

De vier personen die donderdagavond gerechtelijk werden aangehouden bij de rellen na de manifestatie voor de overleden Ibrahima Barrie, zijn twee meerderjarigen en twee minderjarigen. De twee volwassenen en één van de minderjarigen worden verdacht worden van opzettelijke brandstichting, de tweede minderjarige van weerspannigheid. Dat meldt het Brusselse parket. Er wordt ook een taskforce opgericht met de zes Brusselse politiezones en de federale politie om zoveel mogelijk daders te identificeren, klinkt het.

“Twee volwassenen en een minderjarige zijn gerechtelijk aangehouden voor feiten van opzettelijke brandstichting”, zegt parketwoordvoerder Martin François donderdag. “Het labo en een branddeskundige zijn ter plaatse gegaan, de kleding en mobiele telefoons van de verdachten werden in beslag genomen, en er worden verschillende andere onderzoeksopdrachten uitgevoerd. Het parket zal binnen de 48 uur een beslissing nemen voor deze verdachten op basis van de resultaten van het verdere onderzoek.” Eén minderjarige werd ook ter beschikking gesteld van het parket wegens feiten van weerspannigheid, aldus nog het parket.

Corrigeer

MEER NIEUWS