Twijfel in Japan of Olympische Spelen dit jaar wel zullen kunnen doorgaan: “We moeten nadenken over Plan B”

Twijfel in Japan of Olympische Spelen dit jaar wel zullen kunnen doorgaan: “We moeten nadenken over Plan B”

Foto: REUTERS

Het is niet zeker dat de Olympische Spelen in Tokio dit jaar plaatsvinden. Dat zegt Taro Kono, minister van bestuurlijke en regelgevende hervormingen in Japan. Kono is daarmee de eerste hoge ambtenaar in het land die openlijk uitspreekt dat er twijfels zijn over het laten slagen van het grootste sportevenement ter wereld.

Japan heeft te maken met oplopende cijfers wat betreft het coronavirus. In verschillende regio’s, ook in Tokio, geldt tot ten minste 7 februari de noodtoestand.

Premier Yoshihide Suga zei laatst dat Japan op schema ligt om de Olympische Spelen op een veilige en verantwoorde manier te laten plaatsvinden. Maar de 58-jarige Kono trekt dat in twijfel. “Gezien de situatie van het coronavirus kan er van alles gebeuren”, vertelde Kono op een persconferentie. “De regering bereidt zich stevig voor op de Olympische en Paralympische Spelen. Het organiserend comité en het Internationaal Olympisch Comité moeten ook nadenken over plan B.”

De publieke steun voor de Olympische Spelen is in Japan sterk gedaald. Uit een recente opiniepeiling werd duidelijk dat meer dan 80 procent van de Japanners vindt dat de Spelen moeten worden afgelast of opnieuw moeten worden uitgesteld.

Corrigeer