Hier en daar kan het vandaag sneeuwen, maar zaterdag kleurt het hele land wit: Hoge Venen weer open

Hier en daar kan het vandaag sneeuwen, maar zaterdag kleurt het hele land wit: Hoge Venen weer open

Foto: BELGA

Er zit opnieuw sneeuw aan te komen. Vrijdag al erg lokaal, een opwarmertje voor een zaterdag vol sneeuwpret. Dat zou opnieuw veel volk kunnen betekenen in de Hoge Venen, want die zijn gewoon open.

Het sneeuwt!

De Hoge Venen worden zaterdag en zondag opnieuw opengesteld voor het verkeer, nadat het gebied de voorbije twee weekends gesloten was om “massatoerisme” te vermijden. Dat heeft een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeenten Jalhay, Waimes, Malmedy en Eupen vrijdag beslist.

De parkings van Drossart, Baraque Michel, Mont Rigi, Signal de Botrange en Peak Brouwerij zullen toegankelijk zijn. Parkeren mag enkel op de aangewezen delen. De gemeentes wijzen erop dat de politie extra zal controleren. Campers mogen nog steeds niet parkeren of overnachten buiten de nationale wegen. Zij worden omgeleid naar de officiële campings van Sourbrodt, Baugnez, St. Vith, Malmedy en Eupen. Aan bezoekers wordt gevraagd om meer aandacht te besteden aan het proper houden van de omgeving.

Na het weekend volgt een evaluatie om te bekijken of de maatregelen volgende weken nog aangepast moeten worden.

Sneeuw

In heel het land vriest het vrijdagochtend. Het blijft daarbij overwegend droog met soms opklaringen, maar vaak toch ook nog vrij veel wolkenvelden. Hieruit kan lokaal een sneeuwbuitje vallen. Het is koud bij maxima van ­-3 à ­-4 graden in de Hoge Ardennen tot +1 of hier en daar +2 graden in Laag­- en Midden­-België. Vooral ‘s ochtends is er gevaar voor ijsplekken en in sommige streken, waar het blijft vriezen, is dat de hele dag. Dat meldt het KMI.

Omwille van de vriestemperaturen en de bijhorende gladheid op de wegen geldt ‘s ochtends code ‘geel’ in heel het land.

‘s Avonds en ‘s nachts blijft het overwegend droog met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. In de Ardennen is er kans op aanvriezende mist. Het wordt een koude nacht met minima van ­-1 graad aan zee, rond ­-3 graden in het centrum en van ­-5 tot ­-10 graden in Hoog­ België.

Zaterdagochtend zorgt een hogedrukwig voor een droog en wisselend bewolkt weertype. De bewolking neemt echter snel toe en een sneeuwzone trekt in de namiddag het westen van het land binnen, om het oosten en de Ardennen tijdens de avond te bereiken. De maxima liggen tussen ­-5 graden op de Hoge Venen en 0 graden aan de kust. In de loop van de nacht naar zondag gaat de sneeuw ten noorden van Samber en Maas over in smeltende sneeuw en regen, maar wordt het daarna ook geleidelijk droger. In het oosten van het land blijft het sneeuwen. Aan de kust wordt de wind vrij krachtig.

Zondag zijn er vooral over het oosten en het noorden nog enkele regenbuien, in de Ardennen zijn dat enkele winterse buien. Meestal droog over het westen. Maxima van 0 tot +6 graden. Het KMI waarschuwt omwille van de weersomstandigheden voor CO­-intoxicatie.
Aangeboden door Het Nieuwsblad kortingscodes:
De beste Belvilla kortingscode vind je op Het Nieuwsblad Kortingscodes >>Corrigeer

MEER NIEUWS