Open VLD moet zich verdedigen na felle kritiek op online nieuwjaarsreceptie, N-VA wil premier interpelleren

Video: Instagram, Open VLD

Open VLD krijgt harde kritiek op de online nieuwsjaarsreceptie die de partij gisteren hield. Op een selfie van Eline De Munck poseren premier Alexander De Croo en partijvoorzitter Egbert Lachaert dicht bij mekaar, terwijl er op de achtergrond een bandje speelt. Veel kijkers zagen daarin een overtreding van de regels. Iets wat Open VLD fors tegenspreekt. Politieke vijand N-VA ziet haar kans schoon. Fractieleider Peter De Roover kondigt aan dat hij premier Alexander De Croo hierover zal interpelleren.

De toppers en de woordvoerders van Open VLD hebben de handen vol om uit te leggen wat er gisteren gebeurde op de online nieuwjaarsreceptie. Het regent immers reactie nadat Eline De Munck, de host van de receptie, een selfie op haar instagramaccount zette. Screenshots daarvan werden gretig gedeeld. Velen zagen op de beelden een overtreding van de coronaregels en gingen in de aanval.

“Ik hou niet van goedkope politieke afrekeningen, maar Alexander De Croo en Egbert Lachaert: jullie hebben een gigantische voorbeeldfunctie. Jullie vragen aan de bevolking om al een klein jaar grote inspanningen te doen. Hoe denken jullie dat dit Instagram-beeld daartoe bijdraagt?” Dat twittert privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert. En niet alleen hij.

Ook An Capoen, die voor N-VA Kamer-lid was tussen 2014 en 2018, haalt keihard uit. “Beste medeburger. Zolang je een Tv studio nabouwt in grote living mag je blijkbaar doen wat je wil. Inclusief bandje en Eline De Munck. Gooi daar dan nog nougabollen empathie voor mensen die laatste jaar niet naar begrafenis/huwelijk/verjaardag konden bij en je bent safe.”

Andere leden van de N-VA, die sinds enige maanden een felle woordenstrijd voert met Open VLD, grepen de kans met beide handen aan om de liberalen aan te vallen. Fractieleider Peter De Roover kondigde op Twitter aan dat hij de premier gaat interpelleren. De Roover wil meer bepaald weten of De Croo “gezondheidsrisico’s” heeft genomen en of het event in regel was met de maatregelen. Hij vraagt de eerste minister ook of hij het “gepast vindt” om in zijn “voorbeeldfunctie” aanwezig te zijn “op een evenement als dit”. “Dat op een moment dat de hele bevolking strikte maatregelen moet naleven op straffe van gerechtelijke en administratieve vervolging.”

Anderhalve meter

Maar de Open VLD pareert de kritiek. “Elke dag zie je mensen in een tv-studio zitten, op anderhalve meter van mekaar”, zegt partijwoordvoerster Zelfa Madhloum. “In De Afspraak op Canvas. In De Zevende Dag op Eén is er altijd een band aanwezig. Wat is het verschil? Ook andere partijen houden, net als wij digitale nieuwjaarsrecepties, zonder publiek.”

En dat doen ze, hoe kan het ook anders, vanwege de coronamaatregelen. De partij verkocht daarvoor meer dan 2.000 aperitief-boxen onder de leden en presenteerde een livestream met reportages, muziek, een quiz en slam poetry met Belgisch kampioene Lisette Ma Neza.

Vertekend beeld

Volgens Madhloum geeft de foto van De Munck een vertekend beeld. “Op de selfie lijkt het door het perspectief alsof ze dicht bij mekaar zitten. Maar de premier en de voorzitter blijven op hun zeteltjes wanneer het beeld wordt getrokken. Ze zitten op 1,5 meter van mekaar. En Eline staat er nog veel verder van. We hebben alles met een meetlat afgemeten. De band staat bovendien opgesteld in een andere ruimte. De studio, waar er gestreamd werd, hier op het hoofdkwartier in Brussel, werd constant verlucht.”

Om haar punt duidelijk te maken deelt ze “een ander perspectief van de foto” (zie foto bovenaan). Al gaat het om een screenshot en dus niet om de selfie.

Ook voorzitter Egbert Lachaert benadrukt op twitter en in een reactie dat alles volgens de regels verliep. Hij betreurt dat de opname “wordt misbruikt om er een hetze rond te maken”. Hij wijst erop dat het studiegesprek is ingeblikt door een audiovisueel bedrijf dat zich daarbij strikt hield aan de regels die gelden voor professionele audiovisuele bedrijven. Zo was er ook verluchting in de grote centrale hal waar de opname gebeurde.

Open VLD moet zich verdedigen na felle kritiek op online nieuwjaarsreceptie, N-VA wil premier interpelleren

Volgens de regels

Volgens viroloog Marc van Ranst zullen er geen grote uitbraken van komen. Rest de vraag: werd de nieuwjaarsreceptie volgens de regels georganiseerd? “Dat lijkt me wel, ik ken de context niet, maar de mensen zitten op voldoende afstand van mekaar”, reageert Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum.

Of we bij ons thuis een gelijkaardig feestje kunnen geven om het vervolgens te streamen? “Open VLD heeft een professionele, online uitzending gemaakt. En dan kan dit wel, mits de afstandregels worden gerespecteerd. Privé is op het vlak van sociale contacten niks veranderd. Nog steeds mag je maar één knuffelcontact ontvangen. Buiten mogen vier mensen samen zijn, weliswaar ook op afstand.”

Alle kritiek ten spijt, later dit jaar hoopt Open Vld ook een écht feest te houden met zusterpartij MR. In juni viert de liberale partij immers haar 175ste verjaardag.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN